• FIRE is in feite een acroniem voor twee termen: Financial Independence wordt op die manier gecombineerd met Retire Early. Dat deze filosofie niet door internetondernemers is bedacht, mag duidelijk zijn. Hij is namelijk gebaseerd op de veronderstelling dat meer verdienen veel moeilijker is dan meer sparen. 

Hoe werkt het?

Mensen die zich op FIRE storten, brengen allereerst hun kosten tot het absolute minimum terug. Door als vrekken te leven, kunnen ze een groot percentage van hun loon sparen. Of liever nog, investeren. Totdat het vermogen na jarenlang sparen is uitgegroeid tot het benodigde ‘privé-pensioenfonds’. Wie hier maar vroeg genoeg mee begint (of riant genoeg verdient), kan al jong met pensioen.

De FIRE-fans, voor een groot deel werknemers, schreeuwen van de daken hoe belangrijk het is om aan financiële planning te doen. Tot zover kunnen we goed met hen door één deur. Maar ze hebben enkele uitgangspunten die niet voor ondernemers zoals jij gelden. Zo zien zij werk als puur en alleen een manier om geld te verdienen. Dat ze een baan hebben die hen niet vervult of die ze zelfs haten, is bijna een vanzelfsprekendheid. Vandaar ook het verlangen om zo vroeg mogelijk met pensioen te gaan.

Maar hard werken is helemaal niet erg als je passie voelt voor wat je doet. En laat ondernemers nu juist die passie voelen. Hetzelfde geldt trouwens voor veel artiesten en wetenschappers, maar dat terzijde. Kortom: zo vroeg mogelijk met pensioen gaan is voor ondernemers daarom minder relevant.

Ook iets wat ondernemers niet zal aanstaan, is jarenlang op een houtje bijten om in een onzekere toekomst eindelijk écht te kunnen gaan leven. Want je moet nu eenmaal investeren om een bedrijf te laten groeien en om je netwerk te onderhouden. Maar we hebben oplossingen, blijf verder lezen…

Met hoeveel geld kan jij met pensioen?

Veel FIRE-enthousiastelingen hanteren de vierprocentsregel. Die regel gaat ervan uit dat je financieel onafhankelijk bent als je jaarlijks niet meer dan 4% van je opgespaarde pensioenbedrag opmaakt.

Datzelfde percentage is, gebaseerd op resultaten uit het verleden, het gemiddelde rendement op een investering in indexfondsen. De opgenomen 4% is dus na een jaar weer “aangegroeid” en zo kun je in theorie eeuwig teren op je vermogen.

Hier kunnen we uit afleiden dat  je 25 maal jouw jaarlijkse uitgaven moet sparen om met pensioen te kunnen gaan. De werkelijke vraag is dus hoeveel je op jaarbasis denkt uit te geven. Denk je aan €24.000 per jaar genoeg te hebben, dan dien je €600.000 bij elkaar te sparen. Kost jouw levensstijl eerder €120.000 per jaar, dan vraagt dat om €3.000.000 in je portefeuille. Kijken we naar de maandlasten, dan kun je als vuistregel nemen dat elke €150.000 die je spaart, jou € 500 per maand oplevert  voor de rest van je leven.

Verschillende niveaus van FIRE.

Financiële onafhankelijkheid in combinatie met een vervroegd pensioen: het bestaat in allerlei vormen en maten. In de FIRE-community worden daarom verschillende labels geplakt. Welke je nastreeft, hangt af van jouw inkomsten en de kosten die je tijdens je pensioen verwacht te maken.

  • LeanFIRE‌ ‌‌is‌ ‌er,‌ ‌oneerbiedig‌ ‌gezegd,‌ ‌voor‌ ‌de‌ ‌arme‌ ‌sloeber.‌ ‌Je‌ ‌gaat‌ ‌tijdens‌ ‌je‌ ‌pensioen‌ ‌zo‌ ‌goedkoop‌ ‌mogelijk‌ ‌leven,‌ ‌waardoor‌ ‌je‌ ‌aan‌ ‌een‌ ‌kleiner‌ ‌bedrag‌ ‌voldoende‌ ‌hebt.‌ ‌Het‌ ‌extreme‌ ‌voorbeeld‌ ‌hierboven‌ ‌van‌ ‌de‌ ‌€ 24.000‌ ‌aan‌ ‌jaarlijks‌ ‌levensonderhoud‌ ‌kun‌ ‌je‌ ‌LeanFIRE‌ ‌noemen..
  • BaristaFIRE‌‌ ‌is‌ ‌een‌ ‌variant‌ ‌waarbij‌ ‌je‌ ‌hard‌ ‌werkt‌ ‌totdat‌ ‌je‌ ‌een‌ ‌bepaald‌ ‌bedrag‌ ‌bereikt.‌ ‌Daarna‌ ‌ga‌ ‌je‌ ‌nog‌ ‌niet‌ ‌meteen‌ ‌met‌ ‌pensioen,‌ ‌maar‌ ‌ga‌ ‌je‌ ‌parttime‌ ‌werken,‌ ‌bijvoorbeeld‌ ‌als‌ ‌‌barista‌,‌ ‌om‌ ‌toch‌ ‌AOW‌ ‌te‌ ‌blijven‌ ‌opbouwen‌ ‌en‌ ‌wat‌ ‌meer‌ ‌tijd‌ ‌aan‌ ‌hobby’s‌ ‌of‌ ‌liefdadigheid‌ ‌te‌ ‌besteden.
  • FatFIRE‌‌ ‌is‌ ‌wat‌ ‌ons‌ ‌betreft‌ ‌de‌ ‌meest‌ ‌interessante‌ ‌versie‌ ‌van‌ ‌FIRE.‌ ‌Deze‌ ‌variant‌ ‌is‌ ‌er‌ ‌voor‌ ‌‌high‌ ‌rollers‌ ‌‌zoals‌ ‌jij.‌ ‌Hierbij‌ ‌verwacht‌ ‌je‌ ‌net‌ ‌zoveel‌ ‌of‌ ‌zelfs‌ ‌meer‌ ‌uit‌ ‌te‌ ‌geven‌ ‌dan‌ ‌tijdens‌ ‌de‌ ‌jaren‌ ‌waarin‌ ‌je‌ ‌het‌ ‌meest‌ ‌verdient.‌ ‌Je‌ ‌basisbehoeften‌ ‌zijn‌ ‌gedekt‌ ‌en‌ ‌je‌ ‌hebt‌ ‌voldoende‌ ‌budget‌ ‌over‌ ‌voor‌ ‌o.a.‌ ‌reizen,‌ ‌‌socializen‌‌ ‌en‌ ‌luxegoederen.‌ 

Hoe de FIRE-crowd kapitaal opbouwt.

Sparen is niet het juiste woord. Een FIRE-discipel investeert met als doel om snel, veilig en eenvoudig kapitaal op te bouwen. Dat kan met een indexfonds of ETF: een mandje aandelen dat een bepaalde beursindex zoals de AEX of de NASDAQ volgt. Er zijn ook ETF’s die meerdere indexen of zelfs de MSCI World Index volgen.

Het voordeel van zo’n ETF is dat je niet zelf hoeft te ‘gokken’ met losse aandelen. Je volgt de koersen en ontvangt de dividenden van de onderliggende aandelen. Door de diversificatie is het risico laag en ligt het gemiddelde rendement, ondanks een periodieke crisis, op zo’n 7-10% per jaar.

Eén van de meest geliefde ETF’s in de FIRE-gemeenschap is VWRL, wat de tickercode is voor de Vanguard FTSE All-World UCITS ETF. Deze ETF geeft wereldwijde spreiding omdat de onderliggende aandelen van multinationals zijn in meer dan 47 landen. Andere populaire indexfondsen zijn ISPA en A0RPWH en meest populaire broker is DEGIRO, die een grote selectie van ETF’s heeft waarvoor je geen commissie betaalt.

MAAR er is ook nog een andere oplossing!?

Als je een ‘tax nomad’ bent en je speelt het wat slim, kan je je belastingdruk waanzinnig doen dalen. Als je dan voor je eigen ‘appeltje voor de dorst’ zorgt en niet rekent op de meest slechte belegger die er bestaat nl. de overheid, dan zul je na een tijdje of af en toe een sabbatjaar kunnen nemen of inderdaad vroeger dan uw collega’s op pensioen kunnen gaan, zonder dat je door het leven als een ‘vrek’ moet gaan. Je kan dan NU al genieten en toch nog een aardig potje opzij zetten.

Voor meer info, mail ons zoals steeds op : info@dehoon-dhp.com.

lees onze fiscale boeken

Heb je een vraag?

Beste lezer,

Zoals u weet is fiscale wetgeving een snel veranderende materie. Als u daarom twijfelt of een ouder artikel nog volledig up to date is, twijfel dan niet ons te contacteren…

Als je een creatief maar legaal advies nodig hebt, of als je met een opmerking of een idee zit, of je wilt een achterpoortje dubbelchecken, je wenst een second opinion, je hebt een vennootschap nodig,..of je wilt even bijpraten…