In een geest van transparantie kunnen wij u creatief fiscaal en juridisch advies geven. Dit alles binnen de wettelijke krijtlijnen. We hebben diverse kantoren in het buitenland en een groot internationaal netwerk. We staan 24/7 klaar voor u.
Hoe gaan we te werk?
- We verkopen geen structuren of vennootschappen. Neen we analyseren uw specifieke situatie en zullen dan de beste oplossing voorstellen voor uw specifiek geval.
- In tegenstelling tot heel wat andere kantoren gaan we ook onze oplossing of structuur zelf implementeren. We zijn dus geen academici maar houden het graag praktisch en ‘to the point’.
- We starten onze samenwerking met een vrijblijvende mail, skype, whatsapp… Als we u niet kunnen helpen zullen we dit zonder meer zeggen, we gaan geen nutteloze tijd verliezen.
- We werken liefst met vaste prijsafspraken om alle mogelijke misverstanden langs beide kanten te vermijden.
- We zijn een boutique-advieskantoor
Voor welke adviezen kan u bij ons terecht?
We gaan in principe geen enkele uitdaging uit de weg maar ons hart ligt in de internationale fiscaliteit, hier doen we niet flauw over.
Meestal zijn onze cliënten: digital nomads, e-commerce ondernemers, expats, bedrijven die in meerdere landen actief zijn, crypto-enthousiastelingen, klanten die estate – of successieplanning zoeken, zij die een trust of een stichting willen oprichten….
Maar we kunnen ook bv. begeleiden met aankopen van bedrijven of vastgoed in het buitenland, ICO’s, relocatie van uw bedrijf of uzelf, nakijken en opstellen van contracten …
Een voorbeeld…
Ondernemer Eric Verleyen had een succesvol softwarebedrijf in Deinze. Hij verkocht en ontwikkelde voornamelijk softwarepakketten voor domotica. Eric had het zowat twee jaar geleden ineens gehad. Zijn vader was na een slepende ziekte overleden, hij had personeelsproblemen, een onrechtvaardige belastingcontrole gehad, zijn bank deed lastig over een nieuw krediet voor de uitbreiding van zijn kantoorpand… Om nog maar te zwijgen over tal van nieuwe regels die de overheid elke dag oplegde, de files, het miezerige weer, een dipje in zijn relatie…
Waarom zou hij het boeltje niet overlaten aan zijn rechterhand die jong en ambitieus was. Maar ja de kinderen zaten lekker op de lagere school en hadden leuke vriendjes, en ja de schoonouders zouden dit niet leuk vinden…Altijd die excuses en op het einde van de rit verandert er niks. Zijn vrouw sprak zelfs over een midlife – crisis, midlife hij was net geen 40. Neen hij wou het over een andere boeg gooien, hij wist het zeker… Hij had zon nodig en ruimte…Ruimte om te kunnen ondernemen, ruimte om te leven, weg van het alsmaar meer betuttelende België, weg van de waanzinnige politieke correctheid, hij kon er niet meer tegen… Oke, we besparen je de zoektocht naar de juiste locatie. Eric wilde een nieuwe uitdaging. Hij kende het spelletje dat hij nu deed, zo ondertussen wel.
Het idee was dat Eric een klein bedrijfje zou opstarten dat zich zou toeleggen op heel specifieke apps gelinkt met de medische sector. Hier zag hij grote toekomst in. Het idee was enkele hooggeschoolde medewerkers in dienst te nemen. Toen klopte Eric bij ons aan…
Wonen en werken twee dingen. Eric was verbaasd ( daar had hij nog niet over nagedacht ) dat hij niet noodzakelijk zijn bedrijf moest opstarten op de plek waar hij en zijn familie wilden gaan wonen. Immers de leuke plekken om te wonen zijn niet altijd de meest fiscaal vriendelijke of goedkope landen. De familie was al vrij snel het erover eens dat ze naar Andalusië zouden trekken. Daar waren al wat vrienden, ze hadden een leuke betaalbare school voor de kids op het oog, topklimaat, Spaans was te leren, via Malaga kon men makkelijk vliegen naar de dierbaren die in het thuisland bleven enz…
Een kleine vragenronde leverde al snel het beeld op dat Spanje niet het fiscale paradijs was en de lonen waren niet zo veel lager dan in België. Wij stelden Eric dan ook voor inderdaad in Spanje te gaan wonen en zijn bedrijfje op te starten in Bulgarije. Immers in Bulgarije zat je nog steeds binnen de EU, je had er slechts 10% vennootschapsbelasting, bijzonder lage lonen en sociale bijdragen, een zeer flexibel arbeidsrecht… weinig betutteling… een meer flexibele interpretatie van Europese regelgeving …Maar toch nog een land van de EU met een stabiele regering en een stevig wetgevend kader.
Dus wat deden wij allemaal voor Eric:
- We brachten hem in contact met betrouwbare vastgoedmakelaars en advocaten in Spanje, die hem begeleiden bij de aankoop van een pand in Spanje.
- Zijn huwelijkscontract en testament werden aangepast naar Spaans recht.
- In België werd ervoor gezorgd dat zijn bedrijf op een correcte en zowel fiscaal als juridisch sluitende manier werd overgedragen aan zijn rechterhand.
- In Bulgarije werd er een BV opgericht, werd er gezorgd voor een bankrekening, een BTW nr…
- Verder werd er in Bulgarije gezorgd voor een hip kantoor in een bedrijvencentrum, en werd er gefaciliteerd bij het rekruteren van 2 bekwame IT’ers.
Vervolgens probeerden we Eric fiscaal gunstig te laten genieten van zijn nieuwe structuur. Hoe? Eric had altijd al veel gereisd, dus hij vond het helemaal niet erg een week per maand van Malaga naar Sofia te vliegen en daar zijn voorlopig twee medewerkers aan te sturen of met hen te overleggen. Jan gaf zichzelf die week dat hij in Sofia was, 1000 EUR per dag als loon, dus 7000 EUR per maand. Dit werd in Bulgarije belast aan 10%, niet slecht. Spanje kon hem hier niet meer op belasten door het dubbelbelastingverdrag tussen Spanje en Bulgarije. En die andere drie weken…Misschien dat Jan dan wel gewoon niks anders deed dan golfen of op het strand liggen….
Verder werd er ook overwogen met het oog op het verder aantrekken van kapitaal en ook met het oog op uitbreiding naar andere landen, een holding op te richten in de UK, die eigenaar zou worden van de Bulgaarse dochter. Ook hier hebben we onze volle medewerking aan verleend.