Stel dat u graag uw dochter flink wat geld toestopt maar wel bedenkingen hebt met betrekking tot uw schoonzoon of de huidige vriend van uw dochter.bv., of over de rijpheid van uw dochter zelf. Bovendien zou u nog graag wat medezeggenschap hebben over het geld, effecten … die u wenst te schenken aan de dochter. Waarom dan geen 'burgerlijke vennootschap' oprichten.

Ik weet het het klinkt zwaar … een vennootschap. Maar een burgerlijke vennootschap is eigenlijk niet meer dan een soort contract, u moet dus niet naar de notaris gaan of een jaarrekening neerleggen. Neen, het is relatief simpel. U doet bv. een schenking of handgift van cash of aandelen aan de dochter, voor waarde 100. De dochter brengt 100 in de burgerlijke vennootschap en u bv. 10. U bent dan samen aandeelhouders van de burgerlijke vennootschap. Maar u stelt de statuten van de burgerlijke vennootschap zo op, dat u als zaakvoerder niet afzetbaar bent tenzij u er zelf mee instemt. Er wordt vervolgens 110 geplaatst op de rekening van de burgerlijke vennootschap.

U beheert als zaakvoerder het geld en behoudt zo de controle over de 'bollenwinkel'. Zijn er opbrengsten dan worden die uitgekeerd aan de aandeelhouders, uw dochter en uzelf. De burgerlijke vennootschap is bovendien fiscaal transparant. Dus geen vennootschapsbelasting maar bv. 25 of 15% roerende voorheffing in privé naam. Bij overlijden betaalt de dochter géén successierechten! Stel de statuten correct op en kijk na of er in u specifieke geval geen andere elementen zijn waarmee u moet rekening houden.

Voor meer advies of praktische uitvoering, contacteer ons op info@dehoon.be.

lees onze fiscale boeken

Heb je een vraag?

Beste lezer,

Zoals u weet is fiscale wetgeving een snel veranderende materie. Als u daarom twijfelt of een ouder artikel nog volledig up to date is, twijfel dan niet ons te contacteren…

Als je een creatief maar legaal advies nodig hebt, of als je met een opmerking of een idee zit, of je wilt een achterpoortje dubbelchecken, je wenst een second opinion, je hebt een vennootschap nodig,..of je wilt even bijpraten…