Wist u dat als uw partner en uzelf elkaar wederzijds een handgift doen, u daar groot voordeel kunt uithalen. U heeft bv. 250.000 EUR op een rekening staan en uw vriendin ook. Heeft u alleen 500.000 EUR en zij niets, dan verdeelt u het eerst netjes over uw beiden…  U werkt vervolgens met een handgift of een bankgift (is net hetzelfde als een handgift maar u schrijft het geld gewoon over op een rekening, is even sluitend).

U doet een bankgift van 250.000 EUR aan uw partner en zij aan u. Nu vermeldt u in een apart document (maar dit moet deskundig opgesteld worden) dat als de ontvangende partner VOOR de schenkende partner overlijdt, de 250.000 EUR in ons voorbeeld terug keert naar de schenkende partner. Stel nu dat uw partner overlijdt.

U heeft dan 250.000 EUR via bankgift van uw partner, als de bankgift drie jaar geleden gebeurde betaalt u op de ontvangen 250.000 EUR géén successierechten. Vervolgens komt de 250.000 EUR die u weggaf door de afspraken die u maakt inzake vooroverlijden (bedongen terugkeer) terug naar uw vermogen, hierop betaalt u ook géén successierechten.

Want door deze terugkeervoorwaarde wordt er verondersteld dat het geld nooit uw patrimonium verliet. Het klinkt misschien complex maar het is poepsimpel en verdomd efficiënt. Maar doe alles deskundig en laat u bijstaan.

lees onze fiscale boeken

Heb je een vraag?

Beste lezer,

Zoals u weet is fiscale wetgeving een snel veranderende materie. Als u daarom twijfelt of een ouder artikel nog volledig up to date is, twijfel dan niet ons te contacteren…

Als je een creatief maar legaal advies nodig hebt, of als je met een opmerking of een idee zit, of je wilt een achterpoortje dubbelchecken, je wenst een second opinion, je hebt een vennootschap nodig,..of je wilt even bijpraten…