We staan weer op scherp om met hernieuwde moed uw belastinglijden te verlichten. Buiten een goede gezondheid en veel geluk, wensen wij u een jaar met zo weinig mogelijk fiscale ellende toe. Ondertussen is op 28.12. de zgn. Programmawet in het Staatsblad verschenen. Er zitten geen fiscale cobra’s in. Voorlopig dus geen grote fiscale veranderingen of achterpoortjes die definitief gesloten worden.

We kregen tijdens de donkerste dagen van het jaar opmerkelijk veel vragen rond fiscale aspecten m.b.t. de aankoop van een tweede verblijf in het buitenland. Velen zullen waarschijnlijk aan het open vuur hebben weggedroomd over hun landhuis in het glooiende Toscane of over hun witgekalkt Grieks huisje tegen de azuurblauwe zee. Moet kunnen. In dit verband dromen we even verder mee en geven u nog twee leuke buitenlandse tips mee.

Zoals in vele landen is er ook in Portugal een meerwaardebelasting op de verkoop van onroerende goederen die voor private bestemming dienen. Deze meerwaardebelasting kan echter vermeden worden als de gerealiseerde winst binnen de 24 maanden na verkoop geherinvesteerd wordt in de aanschaf van Portugees onroerend goed. Dit vindt de Europese Commissie maar niks en zij maakte deze regeling aanhangig bij het Europees Hof van Justitie. En dit Hof besloot recent dat aan de voorwaarde van de nherinvestering ook wordt voldaan als er buiten Portugal wordt geherinvesteerd. Goed nieuws dus. In Frankrijk kan u vastgoed kopen via een SCI-vennootschap of een Société civile Immobilière.

Dit kan bepaalde fiscale voordelen hebben maar het is ook een methode om bv. als men niet gehuwd is en men een alternatief zoekt voor het onverdeelde bezit. Een SCI kan ook zinvol zijn bij de aankoop door een gezin van een vakantiehuis of een familiehuis, waarbij ook de kinderen een aandeel nemen in de SCI. Of door een geleidelijke overdracht van de aandelen kunnen er successierechten bespaard worden.

Zo kan u de aandelen van de SCI wegschenken aan 3% voor een Vlaamse notaris! U kan een SCI met lage kosten en soepel oprichten. Bovendien werd er in een recent arrest beslist dat de inkomsten (bv. huur) van een SCI in België niet kunnen belast worden, wat volgens de fiscus wel kon. Moraal van het verhaal. Koopt u een pand in het buitenland, klop dan even aan bij uw adviseur. Want misschien moet u aspecten bekijken van erfrecht, fiscaliteit, huwelijksvermogensrecht… Wist u bv. dat u ook met uw Belgische vennootschap het vruchtgebruik kunt aankopen van een buitenlands onroerend goed. Uiteraard adviseren wij u graag in dit verband.

Met vriendelijke groeten,
I De Hoon Director www.dehoon.be

lees onze fiscale boeken

Heb je een vraag?

Beste lezer,

Zoals u weet is fiscale wetgeving een snel veranderende materie. Als u daarom twijfelt of een ouder artikel nog volledig up to date is, twijfel dan niet ons te contacteren…

Als je een creatief maar legaal advies nodig hebt, of als je met een opmerking of een idee zit, of je wilt een achterpoortje dubbelchecken, je wenst een second opinion, je hebt een vennootschap nodig,..of je wilt even bijpraten…