Tip van de week

Geachte, beste,

Heel de wereld streeft naar lagere belastingtarieven. Nu gaat ook Zuid- Korea voor bepaalde vennootschappen een flat tax rate invoeren van 10%. We kunnen het niet laten en zulke telkens opnieuw het belang aanhalen van lagere belastingvoeten. Excuses als dit wat begint te vervelen maar als beloning om de voorgaande zin te hebben gelezen, weer een leuke fiscale tip.

Stel u bent getrouwd, waarom zou u dan niet aan elkaar schenken. Het moet gaan om zgn. ‘eigen goederen’, dus goederen die u voor uw huwelijk had of die u kreeg tijdens het huwelijk uit schenking bv. of erfenis. Of u bent getrouwd met scheiding van goederen, dan gaat ook ons verhaal op. We koppelen aan de schenking een ontbindende voorwaarde, dit met als bedoeling dat bij het overlijden van de eerste partner de schenking aan de overleden partner ontbonden wordt. Het is dus alsof die schenking nooit heeft plaats gevonden. Wat is nu het voordeel? Een echtgenoot overlijdt en er zijn geen successierechten te betalen want er is geen erfenis. De langstlevende kreeg immers goederen geschonken aan 3% (via notaris) of aan 0% via bankgift van de andere echtgenoot, dit heeft hij dus definitief gekregen. En wat hij zelf schonk aan de overleden echtgenoot komt nu terug door de ontbindende voorwaarde.

Als er kinderen zijn, dan gelden wel de beperkingen van de reservataire gedeelten. Het zal vooral zinvol zijn voor grote roerende vermogens.

Nog even een tantième-tip voor zij die hun boekhouding afsluiten. Met een tantième uit te keren, kan u nu in 2008 nog een kost creëren voor 2007. Leuk is dat u zelf privé pas belast worden in 2009 op die tantième (wordt als loon belast). Maar en nu wordt het echt creatief, de algemene vergadering kan in 2008 dus een tantième uitkeren maar tevens voorzien dat de tantième later bv. pas in 2010 wordt uitbetaald….en dus nog later belast.

Voor meer info weet u ons te vinden. Ook kan u zioh nog inschrijven voor ons offshore-seminar op 5 juni in Hasselt (19.30 -22h).

Met vriendelijke groeten,

I De Hoon

Tax Director

Ebook: De Vlaamse Successierechten

Laat je dit e-book aan jouw voorbijgaan dan is dit een doodzonde. Doe alstublieft aan intelligente en creatieve successieplanning en vermijd dat uw teerbeminde erfgenamen verder de bodemloze staatskas spijzen met uw zuurverdiende centen.

Gratis Inkijkexemplaar
vlaamse successierechten
lees onze fiscale boeken

Heb je een vraag?

Beste lezer,

Zoals u weet is fiscale wetgeving een snel veranderende materie. Als u daarom twijfelt of een ouder artikel nog volledig up to date is, twijfel dan niet ons te contacteren…

Als je een creatief maar legaal advies nodig hebt, of als je met een opmerking of een idee zit, of je wilt een achterpoortje dubbelchecken, je wenst een second opinion, je hebt een vennootschap nodig,..of je wilt even bijpraten…