TIP VAN DE WEEK 

Geachte, beste, 

Naar we vernemen is men achter de schermen van de regeringsvorming nog aan het bakkeleien of het Vlaams Gewest de vennootschapsbelasting mag laten zakken tot 30%. Mensen 30% is natuurlijk nog véél te hoog, als je weet dat Nederland al op 25,5% zit om nog maar te zwijgen over nieuwkomers als Bulgarije (10%).  En zelfs die daling met 3% zou al 75.000 jobs opleveren volgens onderzoek. Heeft men het nu nog niet door dat minder belastingen meer inkomsten kan betekenen. Goed, genoeg aan politiek gedaan, de tip van de week. Zoals u weet blijven wij nog steeds achter het vruchtgebruikverhaal staan en doen wij niet mee met de klagers en angsthazen die elke ruling tegen de scanner houden. Er is niets mis met een correct uitgevoerde vruchtgebruikconstructie. Een goed opgestelde vruchtgebruikakte kan nog leuks wat extra’s opleveren, zoals blijkt uit een praktijkgeval. 

Een klant kocht privé de blote eigendom en met de BVBA het vruchtgebruik. In de notariële akte stond dat ‘als de BVBA in faling zou gaan het vruchtgebruik zou uitdoven’ (lees: terug aanwast bij de blote eigendom). De BVBA gaat inderdaad failliet. Wat nu? De curator probeert te zeggen dat de blote eigenaar – zijnde de bedrijfsleider – een vergoeding moet betalen aan de schuldeisers omdat hij zomaar vervroegd het vruchtgebruik toegespeeld krijgt. Pittig detail: de vruchtgebruiker-BVBA had het pand uitvoerig opgeknapt op haar kosten uiteraard. We kunnen u verzekeren dat de curator geen poot heeft om op te staan, tenzij er sprake zou zijn van ‘opzet’ in hoofde van de bedrijfsleider en dat het faillissement in scène was gezet. Anders is hier niets tegen te doen…. 

Wenst u meer informatie over vastgoedfiscaliteit of andere fiscale vraagstukken, aarzel dan niet ons te contacteren of te surfen naar www.bespaarbelastingen.be of om gebruik te maken van ons online advies. 

Met vriendelijke groeten, 

I De Hoon
Director

lees onze fiscale boeken

Heb je een vraag?

Beste lezer,

Zoals u weet is fiscale wetgeving een snel veranderende materie. Als u daarom twijfelt of een ouder artikel nog volledig up to date is, twijfel dan niet ons te contacteren…

Als je een creatief maar legaal advies nodig hebt, of als je met een opmerking of een idee zit, of je wilt een achterpoortje dubbelchecken, je wenst een second opinion, je hebt een vennootschap nodig,..of je wilt even bijpraten…