Tip van de week   

Geachte, beste, 

Het gaat hier niet over een of andere nieuwe saus of de zoveelste nieuwe hamburgercreatie van een bekende fastfoodketen. Neen, het gaat over een hoogst interessante fiscale mogelijkheid die zelfs door de rulingcommissie aanvaard werd. Het is een mogelijkheid om nog wat extra te kunnen genieten van de notionele intrestaftrek. Voorwaarde is wel dat u beschikt over twee vennootschappen. Hoe werkt het? 

Stel u heeft een vennootschap A en een vennootschap B, en B heeft de aandelen van A (B is dus de holdingvennootschap).  Stel dat A een pand koopt, A leent hiervoor bij de bank…dit geld is dus vreemd vermogen en er zijn hierdoor geen voordelen op het niveau van de notionele intrestaftrek. Doe het anders – wees fiscaal trendy – en kies voor de double dip. Laat de vennootschap B (de holding) lenen. De vennootschap B leent dus bij de bank. De vennootschap B brengt deze lening in het kapitaal van A, deze kapitaalsverhoging geniet wel de notionele intrestaftrek (4,281%). Vervolgens koopt vennootschap A nu haar pand. Vennootschap B kan de intresten van de lening aftrekken. Vervolgens factureert B bv. leuke managementfees aan A, zodat B inkomsten heeft om af te zetten tegenover de intresten op de lening. Dus dit is een win-winverhaal. Voor meer info, kan u bij ons terecht. 

Ondertussen gaan er hoe langer hoe meer geruchten op…dat het bankgeheim in België wel is definitief zou kunnen afgeschaft worden…dit was één van de denkpistes tijdens de regeringsonderhandelingen. Wenst u echter uw discretie te bewaren – wat volgens ons een mensenrecht is – dan moeten we naar andere legale oplossingen zoeken. 

Met vriendelijke groeten, 

I De Hoon
Director

 

lees onze fiscale boeken

Heb je een vraag?

Beste lezer,

Zoals u weet is fiscale wetgeving een snel veranderende materie. Als u daarom twijfelt of een ouder artikel nog volledig up to date is, twijfel dan niet ons te contacteren…

Als je een creatief maar legaal advies nodig hebt, of als je met een opmerking of een idee zit, of je wilt een achterpoortje dubbelchecken, je wenst een second opinion, je hebt een vennootschap nodig,..of je wilt even bijpraten…