Stel u heeft als vermogende ouders een villa van rond de 1,5 miljoen euro. U heeft slechts één  dochter Astrid. Als ons Astridje erft zal zij 27% successierechten betalen op de schijf boven de 250.000 EUR. Tja er zijn wel aangenamere dingen te bedenken in het leven. Wat nu? U wenst wel niet uw villa te verkopen en de opbrengst weg te schenken aan 3%. U staat met uw rug tegen de muur, terwijl vadertje Staat zich al opmaakt om binnen x aantal jaren genadeloos toe te slaan. Of is er een creatieve oplossing?
 
Uw dochter stapt even naar de bank en leent voor de aankoop (zie verder) en koopt van u de villa. Zij betaalt wel 10% registratierechten. U verkoopt echter met ‘voorbehoud van vruchtgebruik’, zodat u er kan blijven wonen tot uw laatste snik. Het geld dat uw dochter u betaalt, schenkt u onmiddellijk terug aan 3 % (Vlaamse schenkingsrechten). De dochter betaalt vervolgens de bank terug.
 
Uw voordeel? Er werden 10% registratierechten betaald en 3 % schenkingsrechten, samen 
13% … toch een pak minder dan de 27% successierechten. Gaat het over een neef of een derde dan betaalt u : 10% registratierechten en 7% schenkingsrechten of samen 17% in plaats van successierechten die in dit geval kunnen oplopen tot 65%!!!
 
Dit verhaal is in de praktijk natuurlijk wel wat complexer en er moeten met alle betrokken partijen de nodige afspraken gemaakt worden, ook laat u best wat tijd lopen tussen de verschillende stappen. Maar het is perfect uitvoerbaar. Doen dus.
 
Voor meer info, mail naar info@dehoon.be of bel op 0495/57 35 24.

lees onze fiscale boeken

Heb je een vraag?

Beste lezer,

Zoals u weet is fiscale wetgeving een snel veranderende materie. Als u daarom twijfelt of een ouder artikel nog volledig up to date is, twijfel dan niet ons te contacteren…

Als je een creatief maar legaal advies nodig hebt, of als je met een opmerking of een idee zit, of je wilt een achterpoortje dubbelchecken, je wenst een second opinion, je hebt een vennootschap nodig,..of je wilt even bijpraten…