Het is foutief te denken dat je alleen belastingen kunt besparen of zelfs helemaal vermijden, door illegaal te werk te gaan. Een slimme fiscalist die zoekt de gaten in de wetgeving. Helaas zijn er in bv. de Belgische fiscaliteit niet meer zoveel gaten. Veel achterdeurtjes werden in de loop der jaren met een smak dichtgegooid, op slot gedaan en de sleutel verdween. Dus weinig of geen ruimte voor creativiteit.

Maar als je van onder je kerktoren kruipt en over de grenzen heen kijkt zijn er nog heel wat mogelijkheden. Door dat de verschillende landen andere fiscale regels hebben die zeker buiten Europa niet op elkaar afgestemd zijn of als je handig gebruikt maakt van de diverse ongerijmdheden in de dubbelbelastingverdragen (zgn.‘treaty shopping’), komt de ‘zon in je hart’. Kortom wees mobiel en doe uw voordeel.

Een voorbeeld uit het leven gegrepen. Er was Jef Betaalni, een jonge dynamische It’er die besloot de regen, de wind, de grauwe asfalt en de Covidwaanzin achter zich te laten. Jef Betaalni vertrok naar het verre Uruguay en huurde een leuke flat in Punta del Este met zicht op de Oceaan. Weg met politiek correctheid en Woke, hij spotte in zijn vrije tijd walvissen op de Atlantic en keek dan ook als eens met zijn verrekijker naar al het vrouwelijk schoon op het eindeloze strand van Punta del Este. Maar er was meer dat Jef Betaalni bijzonder gelukkig maakte, hij betaalde geen belastingen en dit volkomen legaal. Hoe?

Wel Uruguay heeft een zgn. ‘territoriaal belastingstelsel’, eenvoudig uitgelegd als je op het grondgebied van Uruguay niets verdiend (je werkt er niet, je hebt er geen winkel…) dan ben je vrijgesteld van belastingen.

Jef Betaalni werkte vanop zijn laptop voor een Amerikaans bedrijf volledige remotely, hij vermeed alle belastingen in Uruguay. En hij deed dit via een Amerikaanse LLC, soort fiscaal transparante entiteit. Zolang hij in de VS geen infrastructuur heeft, geen personeel, geen magazijn… wordt hij gewoon niet onderworpen aan Amerikaanse belastingen. Er moet zelfs geen boekhouding gevoerd worden in de VS. En ‘sales tax’ in de VS is ook niet van toepassing op zijn diensten.

Er zijn dus wel degelijk legale structuren mogelijk waardoor u geen euro, peso of dollar aan belastingen betaalt.

Er zijn natuurlijk nog andere oplossingen, dan wat we hier beschreven…! Contacteer ons.

lees onze fiscale boeken

Heb je een vraag?

Beste lezer,

Zoals u weet is fiscale wetgeving een snel veranderende materie. Als u daarom twijfelt of een ouder artikel nog volledig up to date is, twijfel dan niet ons te contacteren…

Als je een creatief maar legaal advies nodig hebt, of als je met een opmerking of een idee zit, of je wilt een achterpoortje dubbelchecken, je wenst een second opinion, je hebt een vennootschap nodig,..of je wilt even bijpraten…