Maar hoe lang kan je verblijven in Thailand, Indonesië, Maleisië en Vietnam… en wat met de belastingen!

Deze week staan we terug op nummer 1 van het meest belaste OESO-land, een triest record! Misschien toch tijd om met je laptop de wijde wereld in te trekken en een tax nomad te worden. Al ongeveer een decennium lang is Zuidoost-Azië de topplek voor digitale nomaden en online ondernemers. Dit is waar dingen gebeuren; met bloeiende economieën, veel start-ups en investeerders, en snelle internetverbindingen. Hier zal uw online bedrijf het grootste groeipotentieel hebben … Voeg daarbij de lage kosten van levensonderhoud, het heerlijke klimaat, en het zalige eten… waarop wacht u!

Maar hoe regel je zo’n langdurig verblijf, of zelfs permanente residentie?

Kun je je toeristenvisum blijven verlengen of moet je gaan voor een vergunning die meer aansluit bij jouw unieke manier van werken? We hebben de visumvereisten en -opties voor de populairste landen in de regio hieronder op een rijtje gezet, dus bekijk ze maar eens!

Thailand

Chiang Mai, de onofficiële digitale nomadenhoofdstad van de wereld, is slechts een van de redenen waarom locatie-onafhankelijke ondernemers naar Thailand trekken. Met veel keuze tussen spannende steden en relaxte eilanden, lage kosten van levensonderhoud, een keuken van wereldklasse en overal lachende gezichten, is het geen wonder dat dit land favoriet is bij expats. 

Hoe lang kun je in Thailand blijven op een toeristenvisum, welke alternatieve visa zijn er, en hoe kun je residentie krijgen als je langer wilt blijven? Laten we eens kijken naar manieren om maanden of zelfs jaren achtereen van Thailand te genieten. 

Kort verblijf 

Met het toeristenvisum van Thailand kun je maximaal 60 dagen in het land blijven. Bij uw dichtstbijzijnde immigratiekantoor kunt u een verlenging van 30 dagen aanvragen, zodat u in totaal 90 dagen in Thailand kunt blijven. 

Langdurig verblijf

Er zijn alternatieven waarmee je langere tijd in het land kunt verblijven. Je beste gok is waarschijnlijk het 1-jarige ‘non-immigrant visum’. Hoewel je hiermee maximaal een jaar in Thailand kunt verblijven, is er een ietwat vreemde vereiste: Thailand elke 90 dagen verlaten en opnieuw binnenkomen. U kunt dit visum aanvragen bij Thaise ambassades en consulaten en vermelden dat het doel van uw verblijf zakelijk is.

Permanent ingezetene worden

Na drie opeenvolgende jaren in het bezit te zijn geweest van een Non-Immigrant visum, komt u in aanmerking voor een permanente verblijfsvergunning in Thailand. Maximaal 100 personen per land kunnen dit visum krijgen, dus vraag het op tijd aan. Aanvragen zijn elk jaar welkom tussen oktober en december. Als u een aanvraag indient in de categorie investeringen of bedrijven, moet u bewijs laten zien van een investering van 10 miljoen baht in een Thais bedrijf. Dit komt overeen met ongeveer € 265.000 of $ 320.000.

Indonesië

Indonesië is zoveel meer dan Bali, maar als het op de digitale levensstijl aankomt, biedt dit Hindoe-eiland het beste van alles: veel stranden die geschikt zijn om te surfen, grote villa’s tegen lage huurprijzen, moderne co-working spaces en een focus op gezond leven. Andere eilanden en steden lopen hun achterstand snel in, waardoor Indonesië een geweldige plek is om je voor langere tijd te vestigen.

Korte termijn verblijf 

Als u voor de eerste keer naar Indonesië reist of als u dit als een verkenningsreis beschouwt, is het Visa-On-Arrival (VOA) perfect. Je koopt het bij aankomst op de luchthaven voor ongeveer € 28 of US$ 35. Dit eenmalige visum geeft je 30 dagen om Indonesië te verkennen, en kan bij een Immigratiekantoor met nog eens 30 dagen worden verlengd. 

Langdurig verblijf

Wilt u langer blijven? Een optie die je hebt is het doen van ‘visa runs’: je verlaat het land met een vlucht naar bijvoorbeeld Singapore of Maleisië, en je komt na een paar dagen terug om een nieuw VOA te halen. Omdat visumruns vermoeiend zijn, is dit misschien niet de beste oplossing voor de lange termijn. 

Een betere optie is misschien het sociaal-cultureel visum of het zaken- e-visa, die beide een verblijf van maximaal 180 dagen toestaan. Om hiervoor in aanmerking te komen, hebt u een bewijs nodig dat u tijdens uw verblijf in uw eigen onderhoud kunt voorzien, een brief van een lokale sponsor en een kopie van de identiteitskaart van de sponsor. Visumbureaus kunnen u hierbij helpen.

Permanent ingezetene worden

De Indonesische verblijfsvergunning wordt afgekort tot KITAS. U kunt er een krijgen als uw partner Indonesiër is, als u studeert aan een Indonesische universiteit, of werkt bij een Indonesisch bedrijf. Na vijf jaar op een KITAS, kunt u een KITAP krijgen, dat is het permanente verblijfsvisum voor Indonesië. Een agent kan u helpen om dit proces, dat ongeveer tien weken duurt en ongeveer $ 4.500 kost, soepel te laten verlopen. 

Maleisië

Van stomende regenwouden tot eilanden vol backpackers en flitsende co working spaces: Maleisië biedt veel variatie aan digitale ondernemers zoals jij. Kuala Lumpur is een opwindende stad vol start-ups, nachtleven, winkelcentra en rooftop bars. Het heeft uitstekende en goedkope verbindingen met steden in de regio dankzij luchtvaartmaatschappijen als Air Asia, Jetstar, en Scoot.

Verblijf op korte termijn

Als u Maleisië gaat verkennen, zou uw eerste visum een toeristenvisum kunnen zijn. Let wel, het is technisch niet legaal om in Maleisië te werken op dit visum, dus het toeristenvisum houdt wel een beetje risico in, hoe klein ook. Je krijgt dit visum bij aankomst en het staat je toe maximaal 90 dagen te blijven.

Langdurig verblijf

Als je bedrijf technologie gerelateerd is, kun je je aanmelden voor het Malaysia ‘Tech Entrepreneur Programme’. Startende en gevestigde ondernemers moeten werken vanuit een van de Maleisische digitale hubs en kunnen een visum krijgen voor één tot vijf jaar, dat € 500 tot € 1.000 (ongeveer $ 600 tot $ 1.200) kost.

Inwoner worden

Het Maleisische’ My Second Home-visum’ komt dicht in de buurt van permanente residentie. Dit programma biedt een meervoudig visum voor tien jaar, dat kan worden verlengd. Het is gekoppeld aan een investering in Maleisië, bijvoorbeeld de aankoop van onroerend goed, medische kosten of onderwijs voor uw kind. Het vereist een aanbetaling van ongeveer € 165.000 of $ 200.000 en een aantoonbaar maandelijks inkomen van ongeveer € 2.000 of $ 2.500 per maand. 

Vietnam

Van gematigd tot tropisch, Vietnam heeft het perfecte klimaat voor u. Dit rumoerige, contrastrijke, ondernemende en bovenal prachtige land is een groeipool waar je deel van uit wilt maken. Vietnam lokt je in de val, op een goede manier. 

Verblijf van korte duur

Je kunt online een toeristenvisum aanvragen dat je kunt ophalen op je Vietnamese aankomstluchthaven. Kies tussen een versie voor een maand en een versie voor drie maanden, als enkelvoudig visum of als meervoudig visum. Met zoveel opties en redelijke prijzen voor een visum is Vietnam een gastvrij land. 

Als u niet low-key vanuit uw appartement werkt, maar in co working spaces wilt zitten en conferenties wilt bijwonen, is het zakenvisum voor u de geschiktere vergunning. Ook dit visumtype is verkrijgbaar in de opties één maand en drie maanden, als enkelvoudige of meervoudige pas. Voor het zakenvisum is echter een sponsoringsbrief van een Vietnamees bedrijf nodig. Visumbureaus kunnen u helpen zo’n brief te krijgen.

Langdurig verblijf

Als u meerdere jaren achtereen in Vietnam wilt verblijven, moet u een visumvrijstelling hebben. Deze vrijstelling geldt alleen voor Vietnamezen in het buitenland, buitenlanders die echtgenoot of kind zijn van Vietnamezen in het buitenland, of Vietnamese burgers. In concreto kunt u dan maximaal vijf jaar blijven. Een alternatief is het onderzoeken van Vietnamese residentie.

Inwoner worden 

Een Permanent Residence Card (PRC) is drie jaar geldig en kan na die drie jaar worden verlengd. Als buitenlander die geen Vietnamees bloed door de aderen heeft stromen, is de enige levensvatbare manier om permanente residentie te krijgen door met een Vietnamees te trouwen. Koppel het nuttige aan het aangename.

MAAR NATUURLIJK! Het zou het beste zijn als je ook aan je belastingen denkt; geen van die landen is echt belastingvriendelijk… Neem contact met ons op om je belastingen te optimaliseren als je in een van die landen verblijft of wenst te gaan wonen. Dit is ons werk; wij hebben verschillende opties!

Mail ons!

lees onze fiscale boeken

Heb je een vraag?

Beste lezer,

Zoals u weet is fiscale wetgeving een snel veranderende materie. Als u daarom twijfelt of een ouder artikel nog volledig up to date is, twijfel dan niet ons te contacteren…

Als je een creatief maar legaal advies nodig hebt, of als je met een opmerking of een idee zit, of je wilt een achterpoortje dubbelchecken, je wenst een second opinion, je hebt een vennootschap nodig,..of je wilt even bijpraten…