Een recent vonnis van de rechtbank te Hasselt (Rb. Hasselt, 14 december 2005) geeft mij de mogelijkheid om nog eens duidelijk te maken dat met een correct gebruik van een offshorevennootschap niets mis is. Toch belangrijk om weten nu men in het ‘oude Europa’ de fiscale speelruimte voor de bedrijven en vrije beroepers alsmaar verder beperkt. België is dan ook zoals deze week in de media bleek, de prima ballerina geworden van de fiscale druk op wereldvlak. Een zeer triest record. U moet nog tot 15 juli werken vooraleer u voor u zelf begint te werken, tot nu toe werkte u voor Vadertje staat en zijn tentakels.

Een Belgische vennootschap verhoogde haar kapitaal met toen nog 34 miljoen Belgische frank. De inbrenger bleek in Jersey te wonen. Dit was voor de fiscus voldoende om te stellen dat de kapitaalverhoging was gebeurd met zwart geld en dus met verdoken winsten. Gelukkig was er de wijze Hasseltse rechter. De rechtbank stelde dat het weliswaar ‘eigenaardig’ was dat een inwoner van Jersey investeerde in een Belgische vennootschap maar dat het daar bij bleef. Het enkele feit dat een Jersey-resident investeerde mag bij de belastingambtenaar geen oncontroleerbare hallucinaties op gang brengen.

Met andere woorden de fiscus moest dan wel netjes kunnen aantonen dat de Jersey-inbrenger een stroman was, maar zoals verwacht sloeg de belastingambtenaar hier niet in bij gebrek aan informatie. Trouwens we gaan er zoals steeds van uit dat de belastingplichtige zich netjes gedroeg. Dus terug naar af. Dit is niet het eerste vonnis waar de fiscus bij een offshore-constructie in het zand bijt.

 

Contacteer ons voor meer info, advies, een second opinion….

lees onze fiscale boeken

Heb je een vraag?

Beste lezer,

Zoals u weet is fiscale wetgeving een snel veranderende materie. Als u daarom twijfelt of een ouder artikel nog volledig up to date is, twijfel dan niet ons te contacteren…

Als je een creatief maar legaal advies nodig hebt, of als je met een opmerking of een idee zit, of je wilt een achterpoortje dubbelchecken, je wenst een second opinion, je hebt een vennootschap nodig,..of je wilt even bijpraten…