Verschillende landen doen hun best om digitale nomaden aan te trekken. Zeker nu hun toeristische sector hard getroffen is, bieden reizende professionals een sprankje hoop in een pandemie die eindeloos lijkt aan te houden. Maar terwijl hun toeristische infrastructuur klaar mag zijn om nomaden te ontvangen, zijn hun internetverbindingen niet altijd op ‘snelheid’?

Glasvezel: de nieuwe eis

Natuurlijk, een gelikte marketingcampagne kan de aandacht trekken van locatie-onafhankelijke ondernemers, maar hen naar een land laten reizen is een ander verhaal. Een van de eerste dingen waar digitale nomaden naar kijken, is namelijk de internetsnelheid op een bestemming. Griekenland bijvoorbeeld wil een plek zijn voor digitale nomaden, maar de vaste internetverbindingen van internetgebruikers in Griekenland behoren tot de traagste en duurste in de Europese Unie, zo blijkt uit een studie.

Voorbij zijn de dagen waarin ADSL-verbindingen indrukwekkend of zelfs wenselijk waren. Online professionals zijn thuis gewend aan glasvezel, waarmee ze in hoge kwaliteit Netflix kunnen streamen en Zoom-gesprekken kunnen voeren. Ze hebben dezelfde infrastructuur nodig wanneer ze naar het buitenland reizen, en hun bestemmingskeuze zal er voor een groot deel van afhangen.

De 10 populairste digital nomad bestemmingen volgens internetsnelheid

Met de hulp van bronnen zoals Nomad List en Wikipedia, hebben we een lijst samengesteld van de hotste digital nomad bestemmingen, waarbij we de internetsnelheden als een belangrijke wegingsfactor namen.

Ja, er zijn plaatsen met sneller internet dan degene hieronder. Maar zou je echt in een stad willen wonen met een alcoholverbod, een saai nachtleven, en geen andere nomaden? 

Hieronder vind je de top 10 van landen die een geweldige levensstijl, ruime beschikbaarheid van coworking spaces, en snelle internetverbindingen combineren. Naar welke heb jij al gereisd, en welke staan op je must-visit lijst?

  1. Thailand

De enige echte, de oorspronkelijke digital nomad hotspot, is Thailand. Kies tussen de grootstedelijke drukte van Bangkok, de hippe cafés in Chiang Mai, en de coworking spaces aan het strand op de eilanden in de Golf van Thailand. Voor maximale productiviteit ga je naar de grote steden, waar glasvezelverbindingen en coworking spaces met airconditioning de norm zijn.

  1. Bali

Het boek en de daaropvolgende film ‘Eat, Pray and Love’ zette Bali op de kaart voor soloreizigers – en niet alleen voor vrouwen. Het blijkt dat het eiland meer te bieden heeft dan yoga, surfen, kunst en de hindoecultuur. De cafés zijn van wereldklasse, en de restaurants bieden volop mogelijkheden voor vegetariërs en veganisten. 

Bali trekt sinds een paar jaar digitale nomaden aan, mede dankzij het relatief snelle internet en de hippe coworking spaces. In deze gedeelde kantoren zijn glasvezelverbindingen van 100 MBps de regel, waarbij sommige plekken zelfs opteren voor symmetrische verbindingen van 1 GBps.

  1. Bulgarije

Hoewel niet zo exotisch als Bali, is Bulgarije bijna net zo betaalbaar, heeft het een verrassend goede keuken, en maakt het deel uit van de Europese Unie. Online ondernemers die hier inwoner worden, profiteren van de 10% vennootschapsbelasting en de 10% inkomstenbelasting. Met dagelijkse vluchten naar overal in Europa en is de hoofdstad Sofia een prima plek om je te vestigen en toch uitgebreid te kunnen reizen. 

Sofia’s bloeiende expat scene wordt aangevuld door coole coworking spaces met razendsnelle internetverbindingen. Ook bergresort Bansko zet zichzelf op de kaart als digital nomad hotspot, met supersnel internet en tal van netwerkevenementen. 

  1. Lissabon

Portugal blijft het goedkoopste land van West-Europa. De multiculturele hoofdstad Lissabon trekt multinationals, start-ups en online professionals aan. Hippe cafés, chique coworkingruimtes en chique appartementen maken van deze stad een genot voor digitale nomaden. Verwacht internetsnelheden van gemiddeld 30 Mbps, terwijl veel coworking ruimtes 1 Gbps plannen hebben. 

  1. Canarische Eilanden

Wat is de enige plek in Europa waar je het hele jaar door in de oceaan kunt zwemmen en op slippers rond kunt lopen? Politiek gezien maken de Canarische Eilanden deel uit van Spanje, maar geografisch gezien zouden ze bij Marokko moeten horen. Voor inspiratie en surfen gaat u naar Lanzarote. Voor trektochten kies je La Palma of Tenerife. En voor een bloeiende digitale nomadenscene ga je naar Las Palmas op het eiland Gran Canaria. Tussen coworking spaces en residentiële appartementen, de internetsnelheden zijn hier gemiddeld 31 Mbps.

  1. Berlijn

Berlijn is een van de meest opwindende Europese steden. Na de val van de Berlijnse Muur heeft deze stad van alles gezien, geprobeerd en gedaan. Elke levensstijl is hier welkom, wat perfect is voor digitale nomaden zoals jij die de routine willen doorbreken. Maar let op: Berlijn ervaar je het best in de zomer, wanneer inwoners en bezoekers in groten getale op pad zijn om te genieten van de parken en de festivals. 

Dit is een van de duurdere bestemmingen in de lijst, maar hé, je wilde weten waar het internet snel is. Glasvezel is de regel in de hoofdstad van Duitsland, dus alles wat je nu nog moet doen is je favoriete coworking space en een appartement vinden.

  1. Singapore

Heet, vochtig en duur: Singapore is niet je typische digitale nomadenbestemming. Maar wat het mist aan nomadsfeer, maakt het meer dan goed in opwinding. Dit is waar het grote geld wordt verdiend en geïnvesteerd en waar je ambitieuze plannen financiering kunnen vinden. Voeg daar de razendsnelle internetverbindingen aan toe, en je voelt je op de top van de wereld in Singapore.

  1. Stockholm

Over het algemeen heeft Zweden een van de snelste internetverbindingen ter wereld. Maar je zult je pas echt een nomade – en geen indringer – voelen in Stockholm. Hier komen internationale studenten, kunstenaars, tech-professionals en investeerders samen in een creatieve omgeving die nergens anders te vinden is. Kies uit de vele coworking spaces of sluit je aan in het Zweedse antwoord op Starbucks: Espresso House.

  1. Boedapest

De internetsnelheden liggen misschien wat achter op die van Bulgarije, maar Boedapest heeft veel te bieden. Van een bruisend nachtleven tot relatief goedkope huisvesting en nomadvriendelijke cafés. Voor ongeveer € 60 per maand krijg je toegang tot een moderne coworking space met een 300 Mbps internetverbinding.

  1. Toronto

Hoewel Toronto misschien niet een bekende digital nomad hotspot is, heeft het veel van de ingrediënten die reizende ondernemers graag zien. Deze culturele smeltkroes zorgt ervoor dat er tal van keukens, evenementen en festivals zijn. In mooie coworking spaces zoals Northspace en Workhaus FiDi is je productiviteit gegarandeerd. Vanwege de hoge kosten van levensonderhoud en het gematigde klimaat is Toronto ideaal voor een paar maanden rond de zomer.

lees onze fiscale boeken

Heb je een vraag?

Beste lezer,

Zoals u weet is fiscale wetgeving een snel veranderende materie. Als u daarom twijfelt of een ouder artikel nog volledig up to date is, twijfel dan niet ons te contacteren…

Als je een creatief maar legaal advies nodig hebt, of als je met een opmerking of een idee zit, of je wilt een achterpoortje dubbelchecken, je wenst een second opinion, je hebt een vennootschap nodig,..of je wilt even bijpraten…