We trappen een opendeur in als we zeggen dat IT’ers zwaar belast worden omdat ze weinig legale ontwijkingsmogelijkheden hebben om te ontsnappen aan de zware fiscale druk van Vadertje Staat. Zo hebben ze nauwelijks kosten, dus de oprichting van een BVBA bv. is meestal maar een tijdelijke oplossing of een pijnstiller. Maar echt veel zoden aan de dijk brengt dit verhaal niet. Want veel meer dan gebruik te maken van de klassieke optimalisatietechnieken zoals groepsverzekering en de aankoop van vastgoed, zit er niet in.

Veel IT’ers zijn soms in de mogelijkheid te werken met offshore-vennootschappen. Als dit goed opgezet wordt, zijn er hier perfect legale mogelijkheden die de belastingdruk aanzienlijk omlaag kunnen halen. In dit verband is er toch een interessante Hongaarse route die we u niet willen onthouden. Waarom Hongarije? In Hongarije bestaat er een speciale tax shelter (aantrekkelijk fiscaal regime) voor royalties uit de filmindustrie maar ook voor andere intellectuele rechten …zoals software bv.

Stel dat een buitenlandse vennootschap (bv. een Malta LTD of een Hong Kong LTD) een softwarepakket heeft ontwikkeld of andere licentierechten bezit dan zijn er heel opportuniteiten.

Deze offshore-vennootschap geeft vervolgens haar intellectuele rechten (bv. software pakket) in sublicentie aan een Hongaars bedrijf. Dit bedrijf geeft op haar beurt de ‘rechten’ in licentie aan bv. een Belgisch bedrijf of een Amerikaans…Het moet om een land gaan waar Hongarije een belastingverdrag mee afsloot (gaat over meer dan 80 landen). Nu betaalt België bv. het Hongaars bedrijf de royalties voor het gebruik van de rechten. Door dat er een belastingverdrag is tussen België en Hongarije moeten er in België geen inhoudingen gebeuren op de betaalde royalties. Dus het Belgisch bedrijf betaalt 100 bv. aan het Hongaars bedrijf en er komt daar 100 binnen. In Hongarije worden er nauwelijks belastingen geheven op deze 100, u weet wel de taxshelter. Vervolgens gaat deze nauwelijks belaste 100 door gestort worden aan de echte eigenaar die dan bv. een Malta LTD is. Hier komen de gelden binnen en die worden daar ook niet of nauwelijks belast. In de offshore-vennootschap zijn dan weer mogelijkheden de gelden fiscaal vriendelijk privé op te nemen.

Het klinkt natuurlijk allemaal wat eenvoudiger dan in de praktijk. Maar indien u goed begeleidt wordt en we de spelregels hanteren (eigendomsrecht, marktconforme prijzen …) is dit een perfect legale manier om wat minder belastingen te betalen.

lees onze fiscale boeken

Heb je een vraag?

Beste lezer,

Zoals u weet is fiscale wetgeving een snel veranderende materie. Als u daarom twijfelt of een ouder artikel nog volledig up to date is, twijfel dan niet ons te contacteren…

Als je een creatief maar legaal advies nodig hebt, of als je met een opmerking of een idee zit, of je wilt een achterpoortje dubbelchecken, je wenst een second opinion, je hebt een vennootschap nodig,..of je wilt even bijpraten…