Met aanslagvoeten in de vennootschapsbelasting van rond de 30% hinkt België zwaar achterop tegenover landen in het voormalige Oostblok,Bulgarije 10%, 15% in Letland, 19% in Polen,9% in Hongarije en 16%, 1 of 3% Roemenië, 10% in Servië, zelfs in Rusland praat je over 23% en 13% voor de particulieren… Stel nu dat u om de zware belastingdruk en de loonkost te vermijden, uitwijkt naar Oost-Europa en u richt daar een vennootschap op, dan kunt u uw voordeel doen als u de vennootschap daar laat oprichten door uw Belgische vennootschap.

Waarom? U kan dan perfect de laag belaste winst in bv. uwBulgaarse vennootschap gewoon onder de vorm van een dividend laten doorstromen naar uw Belgische moedervennootschap.

Dit dividend komt dan voor 100% onbelast in uw Belgische vennootschap. Maar het kan nog leuker als u weet dat in bepaalde landen in Oost-Europa zoals Polen, uw Poolse vennootschap soms jaren vrijgesteld wordt van enige vorm van vennootschapsbelasting als ze bv. investeert in een bepaalde economische zone. Ook dan gaat deze vlieger op. De Belgische fiscus heeft dit zelfs onlangs bevestigd in een recente ruling. Nu nog even iets anders.

lees onze fiscale boeken

Heb je een vraag?

Beste lezer,

Zoals u weet is fiscale wetgeving een snel veranderende materie. Als u daarom twijfelt of een ouder artikel nog volledig up to date is, twijfel dan niet ons te contacteren…

Als je een creatief maar legaal advies nodig hebt, of als je met een opmerking of een idee zit, of je wilt een achterpoortje dubbelchecken, je wenst een second opinion, je hebt een vennootschap nodig,..of je wilt even bijpraten…