Nu de minste overschrijving van een buitenlandse bankrekening naar een Belgische rekening aanleiding kan geven tot vragen van uw bankier en nu de aandelen aan toonder zijn verdwenen, wint de kluis weer aan belang. Heel wat mensen stoppen nog het liefst hun effecten en waardepapieren, en soms zelfs geld in hun (Belgische) kluis. Wat bij overlijden? Zoals u weet zal u de inhoud van uw kluis moeten opnemen in de aangifte van nalatenschap.

Zoals we reeds eerder hebben gezegd, een kluis op naam van een vennootschap, wordt n.a.v. een overlijden van de zaakvoerder nooit verzegeld. Deze kluis staat immers op naam van de vennootschap, en een vennootschap overlijdt nooit.

Hebben uw erfgenamen en uzelf beide een kluis bij dezelfde bank, dan kan uw erfgenaam vrij binnen en buiten om naar zijn … koffer te gaan. Stel dat de koffer op naam van uw erfgenaam staat en u bent volmachthouder (en u houdt de sleutel bij).

Bij overlijden van de volmachthouder heeft de bank geen aangifteplicht… Uiteraard kan het nog interessanter zijn om een juridisch sluitende en besparende constructie uit te werken zoals een maatschap bijvoorbeeld. Voor meer info, aarzel ons niet te mailen.

lees onze fiscale boeken

Heb je een vraag?

Beste lezer,

Zoals u weet is fiscale wetgeving een snel veranderende materie. Als u daarom twijfelt of een ouder artikel nog volledig up to date is, twijfel dan niet ons te contacteren…

Als je een creatief maar legaal advies nodig hebt, of als je met een opmerking of een idee zit, of je wilt een achterpoortje dubbelchecken, je wenst een second opinion, je hebt een vennootschap nodig,..of je wilt even bijpraten…