• Het zijn onzekere tijden. Er is de COVID-hysterie waarvan we nog de belastingfactuur moeten gepresenteerd krijgen. Want de oneindig diepe begrotingsputten gaan niet vanzelf gevuld worden. Verder is er politieke instabiliteit, in België maar ook bv. in de Verenigde Staten, Zuid – Afrika, enz… Veel mensen vragen zich af of een tweede paspoort misschien handig is, en of ze dan ook in één beweging belastingen kunnen vermijden.

Belastingen vermijden…?

Laten we je al meteen een illusie armer maken. Een paspoort heeft geen enkel fiscale implicatie. Je wordt niet belast op basis van je nationaliteit, tenzij Amerikanen. Dus als je in België je zgn. ‘fiscale woonplaats’ hebt, word je hier belast. Of je nu Chinees bent of Fransman, je werkt en leeft hier, dan betaal je in België belastingen. Amerikanen mogen op de Mount Everest gaan wonen of met een rubbervlot in de Pacific rond dobberen, zij moeten hun belastingaangifte indienen in de VS. Of ze dan effectief belastingen betalen is weer een ander verhaal. Dus snel een paspoort van een exotisch eiland zoals Dominica of Barbuda ‘kopen’ (zgn. ‘citizenship by investment) zal je hier niet verlossen van de hete adem van de belastinginspecteur. Of denken dat je hiermee je Zwitserse bankier kunt om de tuin leiden en zo uitwisseling van informatie kunt voorkomen is ook onzin. Als je met je blonde haren bij de bank in Zug zit en vertelt dat je uit Barbuda komt , zal de bankier duidelijk maken dat hij dat ‘trucje’ kent.

Toch zinvol?

Een Belgisch paspoort is een van de beste paspoorten. Je kan naar heel veel landen visumvrij reizen. Dus als Belg een tweede paspoort trachten te verwerven heeft weinig voordelen. Als je natuurlijk het ongeluk hebt in het verkeerde land te zijn geboren, en je bent Noord – Koreaan of Soedanees. Ja dan zal je alles doen voor een tweede paspoort.

Hoe ontsnap je?

Hoe ontsnap je nu uit dit fiscale tranendal aan de Noordzee. Zoals gezegd door je ‘residentie’ te verplaatsen, dus door te gaan ‘leven’ in een ander land. Hoe begin ik eraan?

Om géén belastingplichtige meer te zijn in België moet je je allereerst ‘uitschrijven’ uit België. Dit is een absolute must. Ga naar je gemeente en zeg ‘ik ben weg’, gelieve het te noteren. Je vraagt aan de fiscus een zgn. ‘aangifte speciaal’ en vraagt om je belastingen nu al te mogen betalen. En dan pak je je koffers… Uiteraard blijf je Belg en mag je hier nog komen en zelfs verblijven. Maar om geen problemen te krijgen moet je dus je ‘zgn. zenuwcentrum van je belangen’, je sociaal leven, je gezin enz. verplaatsen naar het buitenland en daar wonen
Je mag in België uiteraard nog een tweede verblijf hebben en vastgoed. Kan of wil je niet verhuizen, dan kan de belastingdruk mogelijk omlaag door alvast je bedrijf te verplaatsen naar het buitenland. Ook hier moeten bepaalde voorwaarden nageleefd worden zodat je ‘binnen de lijntjes kleurt’. Maar hier zijn wij om je kleurpotlood vast te houden.

Normaal heb je in elk land van de EU het recht om te gaan leven. Dus dit is geen probleem. Stel dat je buiten de EU wilt gaan leven, bv. in Maleisië, Costa Rica, Uruguay,….Mexico… Ga dan niet op zoek naar een tweede paspoort. Dit is helemaal niet nodig en is meestal zeer complex. Neen zoek hoe je in dat land ‘residentie’ kunt krijgen en je bent klaar. Je zal meestal een bedrijfje moeten oprichten en bv. iemand aanwerven. Dit is de veel makkelijker weg.
Ook andersom! Mogelijk hebben jullie in je vriendenkring mensen die naar Europa willen komen wonen Veelal zij die mensen op zoek naar een paspoort. Of op basis van voorouders of ze betalen zich rot aan het ‘’kopen van een paspoort. Niet nodig! Zoek residentie in een EU-land. Je hebt het recht om er te verblijven, en gaat het om een Schengenland dan kan je in de ‘praktijk’ vrij rond reizen in de Schengenzone.
Meestal kan je dan in je land van ‘residentie’ na 5 of 7 jaar, mits de nodige taalexamens enz., een paspoort krijgen. Dit is de beste manier. Elk land heeft zijn eigen veranderde wetgeving hieromtrent. Vaak ook politiek geïnspireerd. Via ons internationaal netwerk verlenen we u hier graag in bijstand!

Bezoek onze websites boordevol informatie, praktische tips om de fiscale druk wat draaglijker te maken, check ook onze e-books!

lees onze fiscale boeken

Heb je een vraag?

Beste lezer,

Zoals u weet is fiscale wetgeving een snel veranderende materie. Als u daarom twijfelt of een ouder artikel nog volledig up to date is, twijfel dan niet ons te contacteren…

Als je een creatief maar legaal advies nodig hebt, of als je met een opmerking of een idee zit, of je wilt een achterpoortje dubbelchecken, je wenst een second opinion, je hebt een vennootschap nodig,..of je wilt even bijpraten…