U levert elektronisch geleverde diensten aan EU-consumenten?
Kunt u uw btw-last verlagen?
Ja, we hebben een manier gevonden …

Wat is de BTW regel?

Een Japans bedrijf verkoopt online software die u met een simpele klik kunt downloaden. De consument is Duits zonder BTW-nummer. De Japanse verkoper moet Duitse btw over de verkoop toevoegen. Vreemd, maar dit is de regel? 

Maar…. Als u uw services zodanig aanpast dat er meer menselijke tussenkomst in zit, kunt u mogelijk voorkomen dat uw services worden geclassificeerd als ‘elektronisch geleverde services‘. Over het algemeen zijn diensten die menselijke tussenkomst vereisen, onderworpen aan btw op de plaats waar de leverancier is gevestigd. Een leverancier die buiten de EU is gevestigd, is dus mogelijk niet verplicht btw te innen op dergelijke diensten. , misschien is er geen btw in de plaats waar hij is gevestigd, zoals Dubai. Er is geen duidelijke definitie van wat “meer dan minimale menselijke tussenkomst” is. 

Een voorbeeld

Met specifieke verwijzing naar onderwijsdiensten. Wanneer een online cursus niet alleen geautomatiseerd is (dwz op tekst is gebaseerd), maar lezingen of seminars omvat die door docenten worden gegeven en in realtime worden gestreamd, zodat internet slechts een transmissiemiddel is, zijn deze functies niet voldoende om meer dan minimaal te vormen menselijke interventie. 

Tip

Het niveau van menselijke interventie wordt alleen als meer dan minimaal beschouwd als de studenten de mogelijkheid hebben om vragen te stellen aan de tutor, zelfs als de optie niet wordt uitgeoefend. Dus als je online cursussen aanbiedt, moet je de studenten de mogelijkheid bieden om vragen te stellen aan de tutor om ervoor te zorgen dat het niveau van menselijke interventie meer dan minimaal is.

lees onze fiscale boeken

Heb je een vraag?

Beste lezer,

Zoals u weet is fiscale wetgeving een snel veranderende materie. Als u daarom twijfelt of een ouder artikel nog volledig up to date is, twijfel dan niet ons te contacteren…

Als je een creatief maar legaal advies nodig hebt, of als je met een opmerking of een idee zit, of je wilt een achterpoortje dubbelchecken, je wenst een second opinion, je hebt een vennootschap nodig,..of je wilt even bijpraten…