• Als je een echte digital nomad bent moet je eigenlijk nergens belastingen, betalen. Maar meestal heb je wel een bedrijfje nodig om je klanten te factureren of voor je e-commerce business.

Doe dit niet.

Veel cliënten zoeken nog de oplossing in pure offshore – vennootschappen, zoals bv. BVI, Belize, Vanuatu, Seychelles, Mauritius… Wij zeggen neen! Ook al zijn de meeste van deze jurisdicties niet meer ‘geblacklisted’, ze zijn verbrand. Zelfs gesofisticeerde plekken zoals het Eiland Man. En meestal betaal je er nu nog ook een minimale belasting. Wat zijn de problemen?

Meerdere zwarte lijsten.

Heel wat landen hebben een eigen ‘zwarte lijst’ los van die van de EU of de OESO. Sommige van die belastingparadijzen staan dus nog op de zwarte lijst van een specifiek land wat voor de klanten die gefactureerd worden vanuit een dergelijk land bijkomende problemen met zich mee brengt. Zoals rapporteringsplicht of niet aftrekbaarheid van de factuur.

Banken.

Als je bv. een BVI company hebt zal je alleen maar lokaal een rekening geopend krijgen, je zal niet kunnen bankieren bij een Europese of Amerikaanse bank. Zelf als je toch voor een lokale bank kiest kunnen er zich nog tal van vervelende problemen voor doen in het internationaal betalingsverkeer.

Imago.

Werken met dergelijke vennootschappen is niet echt een boost voor je imago. En zoals hier gezegd zijn er veel betere en elegantere oplossingen.

Geen bewijzen.

Veel van die offshore-companies werken onder de vorm van zgn. IBC’s of ‘International Business Companies’. Dit betekent geen belasting en geen boekhouding als je op hun grondgebied geen zaken doet. Handig maar je hebt ook geen enkele boekhouding na enkele jaren… Dit wordt lastig als je later moet aantonen voor een bankier bv. hoe en met wat je jouw geld verdiende.

Maar ik wil anoniem blijven.

Sommige gebruiken als argument ‘ik wil anoniem blijven en daarom richt ik een BVI – company’ op. De wereld is transparant, ook dergelijke belastingparadijzen hebben internationale verdragen ondertekend zoals CRS (Common Reporting Standard) en wisselen informatie uit. Anonimiteit bestaat in principe niet meer!

Vrijwillig het hoofd op het kapblok. Wie doet dit?

Jij als digital nomad draagt de vrijheid hoog in het vaandel. Je hebt geen vast adres en trekt de wereld rond. Elke dag geniet je van je herwonnen vrijheid. De wereld is er echter niet altijd klaar voor. Starre instanties zoals banken en verzekeraars daarentegen willen niet liever dat je onder je kerktoren blijft. Zij vragen constant naar je adres en zgn. ‘utility bills’ (bv. een factuur van je elektriciteit) dit in de heilige strijd tegen belastingontwijking voortgestuwd door een fanatieke compliance dienst. Je kan wel mits wat creativiteit de dans ontspringen maar dit voelt niet altijd leuk en zal mogelijk niet blijven duren.

Van waar komt het geld…?

Maar er is meer. Misschien dat je na een tijdje wel genoeg hebt van je vrijheid. Het gras is immers altijd groener aan de overkant. Stel dat je binnen 5 of 10 jaar toch ‘boompje, beestje, huisje’ wilt of… dat je gewoon wilt investeren in een bedrijf van een vriend. Mogelijk dat je veel vragen van de ‘maatpakheren’ gaat krijgen. Vragen zoals hoe verdiende je dit geld, heb je er belastingen op betaalt…Deze vragen zullen nog maar toenemen in de toekomst en steeds verdergaand zijn… Antwoorden zoals ‘ik was een vrije vogel’, verdiende de centjes in ‘cyberspace’ zullen maar matig geapprecieerd worden… Dit kan je vermijden. Als je een beetje belastingen betaalt kan je later veel vervelende vragen vermijden. Wil je nog niet zo ver denken ook goed… Voor de anderen enkele mogelijke oplossingen…

Bulgarije.

Bulgarije is niet alleen een mooi land met een ongeschonden natuur maar heeft ook nog eens een aantrekkelijk belastingstelsel. Veel landen zoals bv. Ierland of Hongarije hebben aantrekkelijke tarieven in de vennootschapsbelasting maar vrij hoge tarieven in de personenbelasting. Bulgarije echter niet! Zij hebben al jaren een flat tax in de vennootschapsbelasting van 10%. Maar ook de personenbelasting oogt bijzonder eenvoudig en aantrekkelijk met slechts twee tarieven nl. 5% dividendbelasting of 10% voor alle andere inkomsten.

Een eenvoudig voorbeeld.

Stel je hebt een Bulgaarse BV je factureert je klanten. Er komt 100 binnen, laat ons het eenvoudig houden. Je neemt de volle 100 op als loon. Je BV betaalt dan géén belastingen. Immers het loon is een aftrekbare kost. Jij privé betaalt dan 10% en je houdt 90 netto over. Tip. Over sociale bijdragen op dat loon moet je ook niet echt wakker liggen. De Bulgaren berekenen je sociale bijdragen op een maximum loon van iets meer dan 1000 EUR. Dus dit stelt niet veel voor.

Voordeel… bergen bewijsmateriaal.

Het voordeel van deze Bulgaarse piste is dat je bergen bewijsmateriaal creëert als je later bv. een huis wilt kopen of een andere belangrijke investering wilt doen. Je kan netjes aantonen hoe je geld verdiende. Je kan aantonen dat je met je bedrijfsactiviteit het geld verdiende, dat je er belasting op betaalde… Dit willen banken zien, of overheden… Ze zullen allemaal vinden dat je ‘goed bezig’ bent.

Uiteraard zijn er nog andere oplossingen. Elke klant verdient een aanpak op maat. Contacteer ons voor meer details!

lees onze fiscale boeken

Heb je een vraag?

Beste lezer,

Zoals u weet is fiscale wetgeving een snel veranderende materie. Als u daarom twijfelt of een ouder artikel nog volledig up to date is, twijfel dan niet ons te contacteren…

Als je een creatief maar legaal advies nodig hebt, of als je met een opmerking of een idee zit, of je wilt een achterpoortje dubbelchecken, je wenst een second opinion, je hebt een vennootschap nodig,..of je wilt even bijpraten…