Als er één ding is dat Corona ons heeft geleerd, dat de toekomst meer dan ooit online en digitaal is. Positief te midden van al deze ellende en dictatoriale trekjes van de lokale overheden, is dat het besef groeit bij moe getergde belastingplichtigen dat ze van overal kunnen werken. Want je moet geen Nostradamus zijn om te beseffen dat de Sinterklaaspolitiek van de overheid zal eindigen in een gigantische belasting tsunami die de weinige ondernemers die na deze crisis nog overeind zullen staan, zal meesleuren naar ongekende diepten. Dus als je kan pak je koffers en werk van uit een fiscaal vriendelijke jurisdictie en dit is 100% legaal!

En daarom voor deze nieuwe pioniers! toch wat tips om je online privacy te verhogen!

Wachtwoorden, bankgegevens, creditcardnummers en private keys van cryptomunten: hackers doen hun stinkende best om deze waardevolle informatie van gebruikers te ontfutselen. En als het even kan, doen ze dit ongemerkt. Door in te breken op jouw verbinding, malware te installeren of jou te laten klikken op een bedrieglijke link.

Gelukkig zijn er veel dingen die je zelf kunt doen om je privacy te bewaren. De volgende 7 tips helpen je om een minder goed traceerbaar te zijn, zodat je met een gerust hart kunt internetten, reizen en ondernemen.

  • Gebruik een Incognito-venster
  • Beter nog: installeer een andere browser
  • Investeer in een VPN
  • Vermijd openbare netwerken
  • Gebruik een andere zoekmachine
  • Wees kritisch bij het klikken
  • Beperk jouw zichtbaarheid op social media

1. Gebruik een Incognito-venster

Een browser bewaart normaalgesproken een waslijst van websites die je hebt bezocht, tijdelijke internetbestanden en cookies. Die maken het makkelijker voor je om naar de gewenste site terug te keren, die vervolgens iets sneller geladen wordt. Maar wegen die voordelen op tegen het nadeel van die inbreuk op je privacy?

Als je jouw computer af en toe deelt, ook al is het maar met je partner en/of kind, wil je niet dat zij zien naar welk cadeautje jij aan het shoppen was of welk snoepreisje jij voor hen in petto hebt. In Chrome kun je een Incognito-venster openen waarbij jouw browse-gegevens niet worden bewaard. Bij Firefox heet deze optie Private Browsing en Internet Explorer noemt dit In Private Browsing.

Dat privé browsen zorgt ervoor dat je op jouw computer geen spoor achterlaat, maar de eigenaar van de modem of de internetprovider kunnen nog wel meegluren. Dat wil niet zeggen dat dit constant gebeurd, maar het is een (klein) risico. Combineer deze tip daarom met de tips hieronder.

2. Beter nog: installeer een andere browser

De giganten achter Chrome, Safari of Edge verdienen geld aan informatie. Met andere woorden: zij kunnen jouw browse-gegevens gebruiken of verkopen. Gelukkig zijn er allerlei browsers die privacy wél als prioriteit hebben. Brave is daar een populair voorbeeld van: deze internetbrowser is open-source, blokkeert trackers en verwijdert opdringerige advertentiebanners. Epic is een browser met een ingebouwde VPN – zie hieronder. Dankzij die feature blijft jouw dataverkeer verborgen voor werkgevers, internetproviders en overheidsinstanties.

3. Investeer in een VPN

Een Virtual Private Network (VPN) is een versleutelde verbinding binnen een ander netwerk. Je camoufleert hiermee jouw IP-adres, waardoor je vrijwel ontraceerbaar wordt. Hoe dit er in de praktijk uitziet? Na het installeren van een VPN-tool kies je vanuit welk land je met internet verbinding wilt maken: bijvoorbeeld de VS, Nederland of Singapore.

Een VPN is niet alleen handig als je je in een land bevindt dat toegang tot bepaalde websites verbiedt, zoals het geval is met Google in China of Facebook in Iran. Eigenlijk zou je altijd een VPN moeten gebruiken om anoniem te blijven en het moeilijker te maken voor hackers om jouw persoonlijke gegevens te stelen.

4.Vermijd openbare netwerken

Als de eigenaar van een wifi-netwerk een beetje handig is, kan deze inzien welke websites je opzoekt en welke gegevens je intypt. Zo’n eigenaar hoeft niet per definitie een caféhouder of hotelmanager te zijn: een hacker kan een wifi-hotspot aanmaken en die bijvoorbeeld ‘Starbucks_free_wifi’ of ‘Hilton_guest_acces’ noemen. In deze video zie je wat er mogelijk is en welke gevaren je loopt.

Creëer daarom liever een wifi-hotspot met je smartphone. Op die manier deel je jouw internetverbinding met niemand en hoe je je geen zorgen te maken over mee glurende hackers. Althans, aan jouw kant van de verbinding. Met zoekmachines en websites wil je nog steeds voorzichtig zijn.

5. Gebruik een andere zoekmachine

De kans is groot dat jij deze site aanvankelijk hebt gevonden via Google, en daar zijn we jou dankbaar voor. Maar echt gezond voor je privacy is deze zoekmachine niet. Google bewaart jouw zoekgeschiedenis en jouw kliks. Daarmee kunnen klanten van Google hun advertenties zo relevant mogelijk voor je maken.

Zoekmachines die niet geïnteresseerd zijn in wie je bent, wat voor apparaat gebruikt en waarvandaan je verbinding maakt, zijn de degelijke DuckDuckGo en de wat visueler ingestelde Qwant. Een bare bones alternatief is SearX, een zoekmachine die de resultaten van andere zoekmachines ‘pikt’. Het feit dat hij open-source is, betekent dat een grote community aan programmeurs over de privacy waakt.

6. Wees kritisch bij het klikken

Een link is niet altijd wat de begeleidende tekst of de afbeelding belooft. Veel links zijn bijvoorbeeld affiliate-links: de website-eigenaar krijgt geld als jij doorklikt of als je vervolgens een bestelling plaatst. Andere links, bijvoorbeeld naar video- of downloadsites, leveren je een storm aan pop-ups, scripts en ongewenste downloads op. Enorm mee uitkijken, dus.

Geniepig zijn de pogingen tot phishing. Je krijgt dan een e-mail die qua uiterlijk precies op een mail van bijvoorbeeld jouw bank lijkt. Wanneer je op een link in die mail klikt, weer hetzelfde: je komt op een site die identiek is aan die van jouw bank. Maar als je goed in de adresbalk kijkt, zie je dat je helemaal niet op die webstek van je bank bent!

7. Beperk jouw zichtbaarheid op social media

Plaats je graag fraaie plaatjes op Instagram? Check je in op die exotische bestemmingen met Facebook? Is Twitter jouw braindump? Als je privacy jouw lief is, bekijk dan eens goed jouw social media-accounts. Hoeveel informatie kunnen niet-volgers of niet-vrienden zien? En hoe kunnen kwaadwillenden die informatie in hun voordeel gebruiken?

Het is bijvoorbeeld geen goed idee om ‘live’ jouw locatie te delen. Instagram-meisjes hebben ongewenst bezoek in restaurants gekregen nadat ze hun eten live hadden gedeeld. Huizen zijn geplunderd doordat inbrekers via social media ontdekten dat eigenaars niet thuis waren. Als je toch per se iets moet delen, doe dat dan na afloop. Maar het beste kun je een International (Wo)Man of Mystery blijven.

lees onze fiscale boeken

Heb je een vraag?

Beste lezer,

Zoals u weet is fiscale wetgeving een snel veranderende materie. Als u daarom twijfelt of een ouder artikel nog volledig up to date is, twijfel dan niet ons te contacteren…

Als je een creatief maar legaal advies nodig hebt, of als je met een opmerking of een idee zit, of je wilt een achterpoortje dubbelchecken, je wenst een second opinion, je hebt een vennootschap nodig,..of je wilt even bijpraten…