Als girl boss ben je zelfstandig en onbevreesd. Maar dat betekent niet dat je roekeloos bent. Bij je keuze voor een bestemming zul je daarom aan je veiligheid denken. Maar waar worden vrouwen gerespecteerd? Waar kun je ‘s avonds over straat zonder je zorgen te hoeven maken? En in welke landen kun je met een laptop op een terrasje gaan zitten? Wij zetten de veiligste en meest vrouwvriendelijke bestemmingen op een rij. 

Al houden we er niet van om te generaliseren, zal het je opvallen dat Afrika en Latijns-Amerika de grote afwezigen zijn op de onderstaande lijst. Dat wil niet zeggen dat je daar geen positieve ervaring kunt hebben. Maar bereid je goed voor, zorg voor een netwerk ter plaatse en kies vooral voor de toeristische bestemmingen en grote steden. 

Eén van onze belangrijkste bronnen voor deze lijst is NomadList, een ranking van bestemmingen voor en door digitale nomaden. Gebruik het filter ‘safe for women’ voor de meest actuele lijst.

Bali

Na die prominente rol in het boek en de gelijknamige film Eat Pray Love staat Bali op menig bucketlist. Tussen de rijstvelden vind je de mooiste hotels, yogacentra en koffietentjes. Ook de coworking spaces en coliving-complexen bieden inspirerende uitzichten.

Voor wie graag gezond eet, is dit Indonesische eiland de hemel op aarde. Er lijken meer vegetarische, veganistische en raw food-restaurants te zijn dan ‘normale’ warungs. Je kunt op Bali in een luxe kamer verblijven en supergezond eten voor pakweg duizend euro per maand, waardoor je meer geld overhoudt om te sparen of investeren.

Las Palmas

De hoofdstad van het Canarische eiland Gran Canaria is in korte tijd één van dé digital nomad-hotspots van Europa geworden. En dat is geen wonder, want Las Palmas biedt veel van de ingrediënten die digitale nomaden zoeken: koffiebars, stranden, coworking spaces, andere nomaden, nachtleven én mogelijkheden tot outdoor fun. Dat alles tegen kosten die te overzien zijn en iets lager liggen dan het prijsniveau in Nederland of België. Het klimaat speelt natuurlijk ook mee, want het gehele jaar schommelt de temperatuur tussen de 20 en 30 graden.

Lissabon

Lissabon is enigszins vergelijkbaar met Las Palmas. De stad is groter en hipper – én goedkoper. Wel is het stukken kouder in de winter en kun je het strandleven dan wel vergeten. Waar je in Las Palmas soms nog raar aangekeken wordt als je geen Spaans spreekt, is Lissabon een multiculturele smeltkroes waar prima Engels wordt gesproken. 

Je vindt hier de mooiste coworking spaces tegen prettig lage prijzen. Portugezen zijn gezellig en echte gentlemen. ‘s Avonds in je eentje over straat lopen is hier betrekkelijk veilig, maar voor een habbekrats pak je een taxi of Uber. 

Berlijn

Sinds het begin van de digitale nomaden beweging is Berlijn een hotspot geweest. In deze arty stad barst het van de studenten, pas afgestudeerden en entrepreneurs. Ook heb je hier toegang tot venture capital om jouw project de nodige brandstof te geven. Het wemelt hier van de coworking-kantoren met bloedserieuze Duitsers die keihard buffelen aan hun projecten. Als je enkele maanden per jaar flink wat gedaan wilt krijgen, zit je op weinig plekken beter dan in Berlijn.

Chiang Mai

De tweede stad van Thailand is en blijft ‘s werelds onbetwiste digitale nomaden hoofdstad. Het is een stad vol eeuwenoude tempels en koffie-slurpende studenten. Je vindt hier de beste keuken van Thailand en het barst er van de interessante, ondernemende nomaden.

Voor zo’n 1.200 euro per maand leef je hier als een koningin. Je huurt er een keurig modern appartement voor, rijdt ermee rond op een scootertje, eet drie keer per dag buiten de deur en hebt er een wekelijkse massage voor. Een absolute must, óók voor de high-roller!

George Town

Er zijn veel George Towns op de wereld, maar in dit geval hebben we het over de hoofdstad van het Maleisische eiland Penang. Deze moderne stad heeft een historisch koloniaal centrum met prachtige huisjes, hippe barretjes, goedkope eettentjes en luxe restaurants. Een perfecte, kosmopolitische mix van Maleisië, Engelse historie, en Indiase en Chinese gastronomie in een sfeervolle omgeving. En o ja, het barst er ook nog eens van de nomads en coworking-spaces!

Toronto

Hij staat nog niet zo stevig op de digitale nomaden kaart, maar Toronto heeft veel van de ingrediënten die rondreizende entrepreneurs zo graag zien. Dankzij de vele culturen en nationaliteiten die hier wonen, heeft Toronto een kalender vol met evenementen en festivals. Vrijwel elke keuken is vertegenwoordigd in de verschillende buurten van deze Canadese stad. 

Met uitzondering van de gebieden rond Parliament Street en Jarvis Street, zul je je hier bijzonder veilig voelen. Met schitterende coworking-kantoren, zoals Northspace en Workhaus FiDi, is jouw productiviteit gegarandeerd. De koffietentjes mogen er natuurlijk ook zijn. De beste tijd om Toronto te bezoeken is in de lente en herfst; op die manier vermijd je de hogere prijzen en de mensenmassa’s in de zomer. Vergeet je niet een uitstapje naar de Niagara Falls te maken?

Stockholm

De Zweedse hoofdstad biedt de ideale balans tussen werk en plezier. In Stockholm zagen veel start-ups het levenslicht en vind je veel ondernemende mensen. De Zweden zelf zijn enorm reislustig en zijn nieuwsgierig naar internationale bezoekers. Een hechte vriendschap met een Zweed sluiten is een stuk moeilijker, maar dat is bijna een voordeel als je niet van plan bent hier lang te blijven.

De stad zelf is gebouwd op 14 eilanden, die verbonden zijn met vele bruggen. Het openbaar transport is punctueel en je kunt je hier ook goed met de fiets verplaatsen. Kies uit coworking-spaces of strijk neer in het Zweedse antwoord op Starbucks: Espresso House. Vanwege het wisselvallige klimaat biedt de zomer de beste kans op mooi weer. Dit is ook het seizoen waarin de Zweden volop activiteiten in de open lucht ontplooien: zwemmen, joggen, kayakken, stand-up paddle, jeu-de-boules, en ga zo maar door. Houd wel rekening met een duur verblijf!

Praag

De Tsjechische hoofdstad wordt beschouwd als één van de mooiste steden ter wereld. Als bezoeker zul je, in elk geval in het centrum, dan ook altijd struikelen over de groepen toeristen. Maar Praag is méér dan guided tours achter gekleurde paraplu’s aan. Praag verschijnt ook geregeld in de toplijstjes van bestemmingen voor digitale nomaden.

De wifi is over het algemeen bliksemsnel in Praag en je mag je in elke bar met het netwerk verbinden. Zelfs in de trams en de metro’s is er wifi. Je bent daardoor dus niet alleen op de –overigens hypermoderne– coworkings aangewezen, maar kunt vrijwel overal veilig je laptop openklappen. Bijkomend voordeel van Praag is het nog steeds lage prijsniveau.

Boedapest

Snel internet, heerlijk eten, een bruisend nachtleven, lage prijzen: het zijn zomaar enkele van de factoren die digitale nomaden naar Boedapest lokken. Ook het feit dat Engels goed gesproken wordt helpt. In Boedapest heb je voor zo’n € 700 per maand een keurig Airbnb-appartement, terwijl een maand in een coworking space vanaf € 60 kost. Dit is een prima plek voor de zomermaanden.

lees onze fiscale boeken

Heb je een vraag?

Beste lezer,

Zoals u weet is fiscale wetgeving een snel veranderende materie. Als u daarom twijfelt of een ouder artikel nog volledig up to date is, twijfel dan niet ons te contacteren…

Als je een creatief maar legaal advies nodig hebt, of als je met een opmerking of een idee zit, of je wilt een achterpoortje dubbelchecken, je wenst een second opinion, je hebt een vennootschap nodig,..of je wilt even bijpraten…