Wees maar zeker dat de meest domme en meest welvaartvernietigende belasting eraan komt. Het aftellen is begonnen… Deze belasting werd in bijna alle landen waar ze ingevoerd werd terug afgeschaft omdat ze contraproductief werkt, hier wilt men ze gaan invoeren. Dit in de eerste plaats omdat politici te laf zijn om te snijden daar waar er gesneden moet worden, of snijden in hun eigen ziekelijk makende overtollige structuren waa ze zich kunnen nestelen in oeverloze spelletjes navelstaarderij en daarbij een riant loon opstrijken.
UIT DE STANDAARD
Van onze redactrice
Naast het communautaire thema domineert het saneren van de overheidsfinanciën – eindelijk – de verkiezingscampagne. De kans dat er 22 miljard euro structureel bespaard wordt alleen langs de uitgavenzijde, zonder dat er nieuwe inkomsten (lees: belastingen) komen, is daarbij onbestaand.
Komt er een olijfboomcoalitie, dan is de kans vrij groot dat er een vermogensbelasting komt. Groen! wil 7,5 miljard halen uit een belasting op vermogenswinsten. De SP.A zegt niet precies hoeveel, maar maakte eerder al bekend dat ze een belasting op vermogensrendement (zonder het eigen huis) wil. Ook de PS en Ecolo willen allebei een belasting op de ‘grandes fortunes'. Het CDH neemt dat woord niet in de mond, maar zegt een ‘meer rechtvaardige belasting' te willen. Daarmee kan je nog alle kanten uit.
CD&V spreekt in zijn saneringsplan niet over een vermogensbelasting, maar wil wel extra geld halen uit het optrekken van de roerende voorheffing op spaarboekjes van 15 naar 20 procent.
Hoe men die vermogensbelasting gaat invoeren, daarover is links minder concreet. Het grote risico is dat de echt grote vermogens allang hun fortuin over de grens hebben gebracht.
‘Voor 75 procent van de bevolking houdt de verschuiving van de bestaande successie- en registratierechten naar een vermogenswinstbelasting een belastingverlaging in', beweert Groen!-voorzitter Wouter Van Besien. Volgens hem moet in het systeem dat hij voorstelt, alleen de 15 procent rijkste Belgen meer betalen.
Na Open VLD en CD&V is Groen! de derde partij die met een gedetailleerd saneringsplan komt. De N-VA berekende eveneens de kostprijs van haar programma, maar rekende nogal grof met terugverdieneffecten van 500.000 jobs. De SP.A weigert om alle besparingen of nieuwe inkomsten die ze wil, vooraf te becijferen.
Volgens Marc De Vos, Ivan Van de Cloot en Brieuc Van Damme van de denktank Itinera vieren de beloften nog altijd hoogtij. Zij onderzochten van vijf Vlaamse en vier Franstalige verkiezingsprogramma's hoeveel nieuwe uitgaven, nieuwe belastingen en besparingen erin staan. Opvallend: de vier Franstalige partijen doen amper een saneringsvoorstel (PS en MR doen er 2, CDH en Ecolo doen er 6). In Vlaanderen doen CD&V en Open VLD het meeste saneringsvoorstellen. SP.A en Groen! hebben het grootste aantal voorstellen voor nieuwe uitgaven.