Geachte, beste,

Stop de fiscale waanzin!

Ja ik weet het we dreigen verzuurd te worden maar als het er over is kunnen we toch niet zwijgen. Wat men nu weer aan het bekokstoven is in de regering, tart werkelijk alle verbeelding. Nogmaals sleutelen aan de notionele intrestaftrek, doe aub geen moeite meer… geen enkel buitenlands bedrijf heeft in dit verhaal nog interesse. Bedrijven willen (fiscale) stabiliteit en dit vinden ze in landen zoals Luxemburg, Zwitserland maar ook bv. in Nederland. De notionele intrestaftrek is morsdood, doe geen moeite meer. O ja en crisisopcentiemen waarom niet… Wisten jullie dat in de vennootschapsbelasting die er nog altijd zijn en dit al bijna 20 jaar. Waarom is het tarief van de vennootschapsbelasting 33,99%… Omdat die 0,99% de 3 opcentiemen zijn van de loodgieter-regeringsleider JL. En waarom niet de roerende voorheffing optrekken naar 25%, is toch mooi afgerond. Een jaar geleden betaalden we nog in de meeste gevallen 15%! En waarom gaan we niet door, doet er nog 1% bij voor de BTW. Fiscale amnestie laat me niet lachen. Welke gek brengt zijn geld terug naar België in een land waar afspraken waardeloos zijn. De private bankers zullen wel zeggen het is je laatste kans, de laatste kans om wat te doen… om 27% successierechten te betalen op je vermogen of vermogenstaks. Blijf hier weg, en als je nog niet weg bent, ga weg. Het is hier een fiscale puinhoop … we zien met de beste wil van de wereld geen licht in de tunnel. Sorry voor het negativisme…

Toch nog wat tips om u wat op te beuren.

Stel uw vader die u vorige maand een megabankgift deed, krijgt na het lezen van deze tip van de week een beroerte. Aangezien de gift niet bij de notaris gebeurde, gaat u successierechten betalen. Wat nu? Ga onmiddellijk naar de notaris – dus VOOR het overlijden – en doe een zogenaamde ‘neerlegging onder de minuut’. Uw notaris verlijdt dan een ‘akte van depot’, u betaalt dan 3% schenkingsrechten maar géén dure successierechten. Schenkingsrechten mogen zelf betaald worden na het overlijden.

Nog goed nieuws.

Stel u voert goederen in van buiten de EU dan moet u de BTW betalen aan de douane. U kan dan als de goederen beroepsmatig gebruikt worden, de BTW aftrekken via uw periodieke BTW-aangifte. Soms vervelend want u moet voorfinancieren. U kon echter een BTW-verleggingsvergunning krijgen zodat u de BTW bij invoer niet onmiddellijk moest betalen. Dit was echter een heel gedoe zo een vergunning en je moest een waarborg stellen. Maar sinds 1 oktober 2012 valt die verplichte borgstelling weg! Dus ook geen waarborg meer! Meer nog de openstaande waarborgen kan u terug vragen.

Op 22 november geven we nog een offshore seminar. Er zijn nog enkele plaatsen vrij.

Deze week bijzonder veel sterkte.

Met vriendelijke groeten,

Iven De Hoon

Managing Director

lees onze fiscale boeken

Heb je een vraag?

Beste lezer,

Zoals u weet is fiscale wetgeving een snel veranderende materie. Als u daarom twijfelt of een ouder artikel nog volledig up to date is, twijfel dan niet ons te contacteren…

Als je een creatief maar legaal advies nodig hebt, of als je met een opmerking of een idee zit, of je wilt een achterpoortje dubbelchecken, je wenst een second opinion, je hebt een vennootschap nodig,..of je wilt even bijpraten…