Het is ook interessant te wijzen op het feit dat u bedrijfsgebouwen sinds kort kunt inbrengen tegen 0% registratierechten in een vennootschap. Dit kan interessant zijn in het kader van bv. een schenking van de bedrijfsgebouwen aan de volgende generatie.

U brengt deze gebouwen onder in een BVBA of NV en vervolgens schenkt u de aandelen aan 3% aan de kinderen bv. Probleem is dat soms een bedrijfsgebouw een stukje woning in zich heeft (bv. appartement boven de zaak). En …een gemengd gebouw kan u niet aan 0% inbrengen maar dit moet aan 10% gebeuren. Oei…maar er is hier een eenvoudige oplossing, zo eenvoudig dat niet iedereen het gelooft maar het is wel degelijk zo. 

U mag zelf de waarde van het beroeps- en privé gedeelte schatten. U moet de notaris in een aanvullende verklaring de waarde van het woon- en beroepsgedeelte laten opnemen in de akte. Vervolgens kan u het beroepsgedeelte alleen inbrengen aan 0%. Dit kan zo volgens artikel 169 Wetboek Registratierechten. U moet voor het beroepsgedeelte geen apart kadastraal nummer laten toekennen bv, dit is allemaal niet nodig.

lees onze fiscale boeken

Heb je een vraag?

Beste lezer,

Zoals u weet is fiscale wetgeving een snel veranderende materie. Als u daarom twijfelt of een ouder artikel nog volledig up to date is, twijfel dan niet ons te contacteren…

Als je een creatief maar legaal advies nodig hebt, of als je met een opmerking of een idee zit, of je wilt een achterpoortje dubbelchecken, je wenst een second opinion, je hebt een vennootschap nodig,..of je wilt even bijpraten…