Geachte, beste, 

Ondertussen bent u ook hopelijk bekomen van de voorstellen die de Hoge Raad voor Financiën vorige week formuleerde. Zoals men in de Tijd schreef – en dit is een juiste analyse – deze waanzinnige voorstellen wijzen er op dat er niets meer te rapen valt op een normale manier. We zitten aan het fiscale plafond, voor zij die het nog niet zouden weten. Maar genoeg geklaagd. 

We willen u graag nog even waarschuwen dat als u een bankgift uitvoert, u toch maar beter het goed aanpakt zoals blijkt uit een recente Aanschrijving van de fiscale administratie die de zaken verder aanscherpt. U weet wel de bankgift is een variante van de handgift, waarbij u geld gewoon overschrijft op iemand zijn rekening. U betaalt hierbij geen 3 of 7% schenkingsrechten zoals bij een notariële schenking. Overlijdt de schenker echter binnen de drie jaar na zijn gulle schenkingsdaad dan betalen de erfgenamen successierechten. 

Wordt de schenker echter ziek binnen deze termijn, dan kan u alsnog de schenking laten registreren, dit kan bij wijze van spreken nog een dag voor het overlijden bij de notaris. Maar als de schenker dit niet wil of in coma is bv., dan moet u een document dat destijds bij de bankgift werd opgemaakt alsnog zélf op het registratiekantoor aanbieden. Nu mag dit niet (!) om een eenzijdig document gaan dat door de schenker alleen werd opgesteld. Neen, het moet gaan om een document dat u beide opstelde. Maar ook dit document moet op de juiste manier worden opgesteld. De Administratie is ter zake erg formeel. Nochtans met wat goed advies kan het allemaal vlot en eenvoudig verlopen. Doe het alleen goed, het kan u heel wat geld besparen.

lees onze fiscale boeken

Heb je een vraag?

Beste lezer,

Zoals u weet is fiscale wetgeving een snel veranderende materie. Als u daarom twijfelt of een ouder artikel nog volledig up to date is, twijfel dan niet ons te contacteren…

Als je een creatief maar legaal advies nodig hebt, of als je met een opmerking of een idee zit, of je wilt een achterpoortje dubbelchecken, je wenst een second opinion, je hebt een vennootschap nodig,..of je wilt even bijpraten…