Geachte, beste,

Uit een onderzoek van PricewaterhouseCoopers blijkt dat Belgische bedrijven in de praktijk onderworpen zijn aan 63 heffingen en zelf 32 belastingen moeten innen voor de diverse overheden in ons land. Hallucinant! Wie zei weer dat de bedrijven fiscale cadeaus krijgen… Zoals u begrijpt zit België hier weer in het koppeloton.

De regering heeft het al aangekondigd (en eigenlijk is het ingevolge een uitspraak van het Europees Hof van Justitie), binnenkort zal er op grond soms BTW (21%) worden geheven en géén 10% registratierechten (12,5 in Brussel en Wallonië). We willen deze maatregel even in een juist perspectief zetten. Het gaat énkel voor de verkoop van een bouwgrond samen met een nieuwbouw onderworpen aan de BTW. Bent u promotor bv…dan is het o.i. simpel…Verkoop uw gronden en gebouwen, elk vanuit een aparte vennootschap (knipoogje)… en er wijzigt niets tegenover nu. Voor bestaande gebouwen (die niet BTW nieuw zijn) wijzigt er niets. Een gebouw is nieuw voor de BTW tot 31 december van het tweede jaar volgend op de eerste ingebruikneming of inbezitneming. De nieuwe regeling zou gelden vanaf 1 juli 2008…Dus misschien iets om mee rekening te houden.

Voor de Paasdagen nog vlug een extraatje. Een echtpaar verhuurde een deel van een gebouw aan haar eigen doktersvennootschap. Na het einde van het huurcontract, verkochten zij het vruchtgebruik aan hun vennootschap. Leuk, want zij krijgen vruchtgebruik uitbetaald waarop ze niet belast worden. Zelfs doorwinterde fiscalisten vonden dit erg scherp … .De rechtbank zit hier geen graten in. Vruchtgebruik weer een bank vooruit. Volgende week géén tip. Wij genieten van een weekje welverdiende rust en zullen van de gelegenheid gebruik maken om nieuwe legale en creatieve oplossingen te bedenken.

I De Hoon
Director

lees onze fiscale boeken

Heb je een vraag?

Beste lezer,

Zoals u weet is fiscale wetgeving een snel veranderende materie. Als u daarom twijfelt of een ouder artikel nog volledig up to date is, twijfel dan niet ons te contacteren…

Als je een creatief maar legaal advies nodig hebt, of als je met een opmerking of een idee zit, of je wilt een achterpoortje dubbelchecken, je wenst een second opinion, je hebt een vennootschap nodig,..of je wilt even bijpraten…