Naar aanleiding van al deze beursellende krijgen we toch nog regelmatig de vraag, indien men belegde via de vennootschap, of inderdaad minwaarden op aandelen helemaal niet aftrekbaar zijn als kosten. Ja dat is inderdaad zo. Erger nog, zelfs de verkoopkosten op uw ‘nog – net – goed – voor de – openhaard’ aandelen zijn niet aftrekbaar.  Kocht u met uw vennootschap daarentegen obligaties, converteerbare, dan is de eventuele minderwaarde bij verkoop wel een kost; dit geld ook voor warrants en aandelenopties.

U heeft waarschijnlijk ook al gehoord van de BTW-eenheid, wel dit opent ook een aantal onverwachte perspectieven. Veel belastingplichtigen hebben een werkvennootschap en een patrimoniumvennootschap. Nadeel is dat de BTW op bv. verbouwingen enz nooit recupereerbaar is, ook niet als de patrimoniumvennootschap bv. een bedrijfsgebouw koopt dat door de werkvennootschap wordt gebruikt als huurder. De patrimoniumvennootschap is immers meestal niet BTW-plichtig.

U kan er daarom voor kiezen de twee vennootschappen samen een BTW-eenheid te laten vormen, men krijgt dan één BTW nummer. In dat geval gaat men ook zien – binnen de BTW-eenheid naar het gebruik van het gebouw – en gaat men zien dat het bedrijfsgebouw voor de zaak wordt gebruikt. De BTW is dan wel recupereerbaar! Doen dus.Voor ons seminar van volgende week, zijn er nog enkele plaatsen vrij. Voor meer info, zie op onze website.Aarzel niet ons te contacteren voor meer info rond deze tip. 

lees onze fiscale boeken

Heb je een vraag?

Beste lezer,

Zoals u weet is fiscale wetgeving een snel veranderende materie. Als u daarom twijfelt of een ouder artikel nog volledig up to date is, twijfel dan niet ons te contacteren…

Als je een creatief maar legaal advies nodig hebt, of als je met een opmerking of een idee zit, of je wilt een achterpoortje dubbelchecken, je wenst een second opinion, je hebt een vennootschap nodig,..of je wilt even bijpraten…