Zoals u weet kan u ‘in rechte lijn’ roerende goederen schenken aan 3% voor een notaris. Aan ‘anderen’ is dit tegen een tarief van 7%. De schenker moet dan niet drie jaar in leven blijven zoals bij de hand- of bankgift, neen hij mag bij het buiten komen bij de notaris morsdood vallen… er zijn geen successierechten verschuldigd. Misschien dat u echter bv. twee jaar geleden geld kreeg van een oude tante via handgift.

U betrouwt de gezondheid van die oude tante niet echt. Als die oude tante zich verslikt in een veel te groot gebak, kunnen de successierechten oplopen tot 65%. U zou natuurlijk die tante kunnen overhalen om alsnog naar de notaris te gaan …maar misschien wilt die hier helemaal niet van weten.

Wist u dat – dat zolang deze tante nog in leven is – u zelf met bewijsstukken van deze hand- of bankgift naar het registratiekantoor kunt gaan met een goed opgestelde verklaring die u laat opstellen door een onderlegde fiscale jurist. Ook zo kan u een pak successierechten vermijden. Dit betekent ook dat het nog steeds slim is om te kiezen voor een handgift. Zo bespaart u notariskosten en de 3% uit.

Zodra de schenker sukkelachtig wordt in de driejaarstermijn gaat u ‘registereren’. Valt hij onverwacht dood dan heeft u pech. Hier kan u eventueel nog voor verzekeren. Maar ja als u geen enkel risico wilt nemen dan doet u best niet aan fiscale planning en betaalt u netjes uw belastingen.

 

Met vriendelijke groeten,

I De Hoon Director www.dehoon.be

lees onze fiscale boeken

Heb je een vraag?

Beste lezer,

Zoals u weet is fiscale wetgeving een snel veranderende materie. Als u daarom twijfelt of een ouder artikel nog volledig up to date is, twijfel dan niet ons te contacteren…

Als je een creatief maar legaal advies nodig hebt, of als je met een opmerking of een idee zit, of je wilt een achterpoortje dubbelchecken, je wenst een second opinion, je hebt een vennootschap nodig,..of je wilt even bijpraten…