Als uw vennootschap een onroerend goed verkoopt, dan wordt ze zoals u weet belast op de gerealiseerde meerwaarde. Deze meerwaarde wordt gewoon belast als winst. Maar u kan dus deze meerwaardebelasting uitstellen door te herbeleggen binnen de 3 of de 5 jaar in een afschrijfbaar actief.

Als uw vennootschap de volledige verkoopprijs van het pand (dat ze minstens vijf jaar bezat) gebruikt om een ander pand (of afschrijfbare activa) te kopen, dan zal de meerwaarde gespreid belast worden over de afschrijvingstermijn van het nieuwe pand (actief). Uw vennootschap heeft 5 jaar de tijd om te herbeleggen in vastgoed of 3 jaar in andere activa. Dit is misschien gekende materie.

Maar soms doet u ook voordeel door te melden aan de fiscus dat u gaat herbeleggen, ook als u het niet onmiddellijk van plan bent… Zeker als uw vennootschap verlieslatend is, zoals vele patrimoniumvennootschappen.

Als u niet belegt binnen de 3 of de 5 jaar, dan moet uw vennootschap nalatigheidsinteresten betalen (7 %) als er winst is wanneer de herbeleggingstermijn afloopt. Maar als uw vennootschap tegen dat ze moet herbeleggen … in een verliessituatie verkeert, dan zijn er ook geen nalatigheidsintresten verschuldigd…Gedurende bijna vijf jaar werd uw meerwaardebelasting uitgesteld én door het gemaakte verlies betaalt u noch meerwaardebelasting, noch nalatigheidsinteresten.

 

Voor meer creatief advies, aarzel ons niet te contacteren op info@dehoon.be of bel ons op 03/225 52 30.

lees onze fiscale boeken

Heb je een vraag?

Beste lezer,

Zoals u weet is fiscale wetgeving een snel veranderende materie. Als u daarom twijfelt of een ouder artikel nog volledig up to date is, twijfel dan niet ons te contacteren…

Als je een creatief maar legaal advies nodig hebt, of als je met een opmerking of een idee zit, of je wilt een achterpoortje dubbelchecken, je wenst een second opinion, je hebt een vennootschap nodig,..of je wilt even bijpraten…