Onroerend goed verhuren aan uw vennootschap zoals bv. een kantoorruimte heeft heel wat fiscale voordelen. Het is een fiscaal interessantere manier om geld uit uw vennootschap te halen dan bijvoorbeeld te werken met loon of dividend. Alleen weet de fiscus dit ook … Gevolg? Het deel van de huur dat meer bedraagt dan : het ongeïndexeerd KI x 5,583 wordt beschouwd als een zogenaamd ‘overdreven huur’ en is voor de fiscus bezoldiging. Gedaan met de fiscale pret.

Maar u kan in plaats van te verhuren aan uw BVof NV ook het vruchtgebruik van uw eigen kantoorpand bv. verkopen aan de vennootschap. Zij schrijft dan bv. op dit vruchtgebruik af op pakweg 15 jaar. Maar erg leuk is dat uzelf (en dit staat zo in de wet) helemaal niet belast wordt op de som die u ontvangt voor dit vruchtgebruik. Dit was nog uit de tijd dat het echt ging om vruchtgebruik op een boomgaard bv.

Wel moet u deze constructie goed onderbouwen en vooral de waardebepaling van het vruchtgebruik. U betaalt wel registratierechten (10%) over de waarde van het vruchtgebruik. Door enkele recente uitspraken waarbij de gevreesde ‘antimisbruikbepaling’ – waarmee de fiscus zo graag schermde in het verleden – is kort gewiekt … zou deze constructie wel eens erg ‘hip’ kunnen worden.

Voor meer informatie, stuur een mailtje naar info@dehoon-dhp.com.

lees onze fiscale boeken

Heb je een vraag?

Beste lezer,

Zoals u weet is fiscale wetgeving een snel veranderende materie. Als u daarom twijfelt of een ouder artikel nog volledig up to date is, twijfel dan niet ons te contacteren…

Als je een creatief maar legaal advies nodig hebt, of als je met een opmerking of een idee zit, of je wilt een achterpoortje dubbelchecken, je wenst een second opinion, je hebt een vennootschap nodig,..of je wilt even bijpraten…