We hebben goed en slecht nieuws. Het wetsvoorstel van de Sp.a rond vruchtgebruik is nog steeds niet afgevoerd. Men wil de misbruiken – als die er al zouden zijn – rond vruchtgebruik aanpakken. Maar aan de andere kant is het voorstel ook een geruststelling. Als u nu bv. het vruchtgebruik van uw bestaande woning verkoopt aan een vennootschap, dan wordt u daar niet op belast. Een lacune in de wetgeving… Dit wil men belasten. Dus voor zij die deze techniek willen toepassen is het nu tijd om de zaken ‘in gang te zetten’, want je weet nooit dat dit binnen enkele maanden niet meer onbelast kan. Als het voorstel al wet zou worden, zal het enkel voor de toekomst gelden. En voor een nieuwbouw zijn er alternatieven voorhanden. Zo kan de bedrijfsleider de blote eigendom kopen van een grond en de vennootschap het vruchtgebruik. Samen bouwen ze op de grond. Als de blote eigenaar mee (in verhouding) een deel van de oprichtingskosten betaalt, is er aan het einde geen discussie als hij volle eigenaar wordt.

Maar het wetsvoorstel laat de klassieke vruchtgebruikconstructies waarbij de natuurlijke persoon de blote eigendom koopt en de vennootschap het vruchtgebruik ongemoeid. Men heeft de strijd blijkbaar opgegeven. Dit is wat wij ook altijd hadden voorspeld. Vruchtgebruik bestaat al sinds het Romeins recht. Dus we blijven nog meer dan ooit staan achter een goed uitgevoerde vruchtgebruikconstructie.
Verder willen we u er ook nog op wijzen dat voor al diegenen die nog aandelen of andere stukken op naam hebben, het toch wel stilletjes aan tijd wordt naar elegante oplossingen uit te kijken en die zijn er. Wacht niet tot ze niet meer geldig zijn.

Met vriendelijke groeten,
I De Hoon
Director
www.dehoon.be

lees onze fiscale boeken

Heb je een vraag?

Beste lezer,

Zoals u weet is fiscale wetgeving een snel veranderende materie. Als u daarom twijfelt of een ouder artikel nog volledig up to date is, twijfel dan niet ons te contacteren…

Als je een creatief maar legaal advies nodig hebt, of als je met een opmerking of een idee zit, of je wilt een achterpoortje dubbelchecken, je wenst een second opinion, je hebt een vennootschap nodig,..of je wilt even bijpraten…