Tip van de week 

Zwitserland is een merkwaardig land. Vorig jaar hebben 18 van de 26 kantons hun belastingvoeten verder laten zaken. Door dat de kantons onderling eigenlijk concurreren om buitenlandse investeerders te lokken, zijn de diverse kantonale overheden wel gedwongen erg efficiënt met hun centen om te gaan. Inderdaad anders gaat het andere kanton met lagere belastingvoeten en extra fiscale voordelen de betere investeerders aantrekken. Zo is kanton Zug nog steeds erg interessant als ook het kanton Schaffhausen in het Noorden. Voor meer info, weet u ons wel te vinden. En nu terug naar de harde dagelijkse realiteit van de Belgische fiscaliteit. 

Zoals u weet (vreemd toch?) moet u een boete betalen als u te weinig voorafbetaalt. De fiscus wil niet alleen dat u belastingen betaalt… Neen u moet ze ook nog vooraf betalen of je krijgt een boete. Zoals u weet moet u niet vooraf betalen maar doet u het niet dan betaalt u een boete, nl 11,25%. Regelrechte diefstal is dit. Ofwel betaalt u nu en dan bent u nu al uw geld kwijt of u betaalt later (ongeveer twee jaar later) maar dan met een supplement van 11,25%. In dit verband is 10 juli een belangrijke dag. Deze datum is nl. de laatste kans om een korting te krijgen die hoger is dan de boete van 11,25%. Alles wat u nu voorafbetaalt voor 10 juli geeft u immers een korting van 12,50%. 

Stel u moet 20.000 EUR belastingen betalen, doet u in 2008 geen voorafbetalingen, dan betaalt u 22.250 EUR belastingen (20.000 EUR + 11,25% boete of 2.250 EUR). Betaalt u nu nog voor 10 juli dan krijgt u 12,50% korting, dus u moet nu slechts 18.000 EUR betalen (18.000 EUR x 12,50% is 2250 EUR) om de boete weg te werken. Het wordt dus wat rekenen. Betaalt u in oktober dan is de korting nog maar 10%. D.w.z. dat u meer moet voorafbetalen dan wat u dus verschuldigd zal zijn om de boete te vermijden. 

Voor verdere vragen, weet u ons te vinden. 

Met vriendelijke groeten, 

I De Hoon
Director

  

lees onze fiscale boeken

Heb je een vraag?

Beste lezer,

Zoals u weet is fiscale wetgeving een snel veranderende materie. Als u daarom twijfelt of een ouder artikel nog volledig up to date is, twijfel dan niet ons te contacteren…

Als je een creatief maar legaal advies nodig hebt, of als je met een opmerking of een idee zit, of je wilt een achterpoortje dubbelchecken, je wenst een second opinion, je hebt een vennootschap nodig,..of je wilt even bijpraten…