Geachte, beste,

In sommige plekken van de wereld is er duidelijk geen crisis. Zo werd vorige week in Hong Kong de kaap van de 1,5 miljoen vennootschappen overschreden. Bovendien gaat Hong Kong zijn flat tax voor companies laten zakken van 16,5% naar 15%. Maar de meeste vennootschappen betalen zelfs helemaal geen belasting in Hong Kong als ze er geen zaken doen. De eerste vennootschap werd er opgericht in 1865, en in 1994 waren er nog slechts 500.000 vennootschappen en in 2003 een miljoen en vijf jaar later 1,5 miljoen…  En het voorbije jaar was er weer een stijging van 31%. Niet slecht.

Deze week vindt u een prachtig nieuw e-book op onze site. Een must voor iedereen: ‘Brieven, modellen en contracten ‘ (Uw juridische veiligheid voor 19,60 EUR). Dit zeer toegankelijk boek met juridische brieven en modeldocumenten is een permanente bron om u veilig doorheen het zaken- of consumentenleven van elke dag te loodsen. Gedaan met het werken met onveilige, foute of verouderde modellen van het internet. Dit is immers met vuur spelen… Als er een discussie is dan telt wel elke letter van uw contract of brief! Met deze kleine investering heeft u voortaan juiste formuleringen voor uw brieven en contracten bij de hand.  Zo regelt u juridisch gezien veilig en kostenbewust een heleboel zaken zelf.

En half oktober verschijnt ons nieuw boek bij Roularta:,’ Hoe maak ik mij onzichtbaar voor de fiscus?’. Een spannend boek om de kille herfstavonden heelhuids mee door te komen.

We vergeten ook niet onze tip van de week! Misschien dat u wel uw zakenrelaties wil verwennen met gratis toegangstickets voor een of ander evenement. Deze kosten zijn maar voor 50% aftrekbaar en ook de BTW is in principe niet recupereerbaar. Doe het anders… Sponsor een evenement en vraag dan in ruil bv. enkele gratis toegangstickets. In dat geval zegt de fiscus (staat zelfs in een recente circulaire) dat het om sponsoring gaat en is de kost 100% aftrekbaar (circulaire nr. 241/606.725 van 6 augustus 2010). Zorg wel dat je achteraf bewijzen hebt voor de controleur dat er publiciteit door jouw gevoerd werd op het event, zoals reclamepaneel enz. Neem foto’s als bewijs.

Nog een extra tipje. Als u vóór uw 60ste verhuist naar Frankrijk, dan wordt u in principe niet belast op het kapitaal van uw zogenaamde groepsverzekering, of uw VAPZ of pensioensparen. U moet er wel écht wonen, zorg dat u dit kunt bewijzen. Zorg dat u er minstens drie jaar woont, dat is de termijn dat de fiscus u in het oog houdt (Circulaire nr Ci RH 241/585.607).

Met vriendelijke groeten,

I De Hoon
Director

 

lees onze fiscale boeken

Heb je een vraag?

Beste lezer,

Zoals u weet is fiscale wetgeving een snel veranderende materie. Als u daarom twijfelt of een ouder artikel nog volledig up to date is, twijfel dan niet ons te contacteren…

Als je een creatief maar legaal advies nodig hebt, of als je met een opmerking of een idee zit, of je wilt een achterpoortje dubbelchecken, je wenst een second opinion, je hebt een vennootschap nodig,..of je wilt even bijpraten…