Geachte, beste,

Eén van de begrotingsmaatregelen houdt in dat voortaan de notionele intrestaftrek moet worden geplafonneerd tot 3,80% (dit voor aanslagjaar 2011 en 2012). De vraag is of dit echter financieel een groot verschil geeft. Wij maakten voor u de berekening. Het huidig gemiddelde voor inkomstenjaar 2010 zou vandaag 3,990% bedragen. Voor een KMO komt er 0,5% bij. In vergelijking met de 3,80 % (of 4,30% voor KMO’s)  is het niet echt een groot verschil te noemen. Dus veel besparing zit er niet in maar de ‘collateral dammage’ voor België is niet te schatten. Nu hadden we eens een goede maatregel. Hoe kun je als landje zo dom zijn.
Hier al een eerste eindejaarstip voor onder de kerstboom. Als u een hypothecair krediet afsluit voor de ‘eigen en enige woning’ dan geniet u zoals u weet een redelijk interessante woonbonus. Voor een koppel kan dit een jaarlijkse aftrek opleveren gedurende de eerste 10 jaar van 5.540 EUR. Als u recht wilt hebben op de woonbonus moet u de woning ten laatste op 31 december van het jaar waarin u uw krediet afsloot bewonen. Als u nu koopt zal u mogelijk nog niet verhuisd zijn voor 31.12. Toch spijtig. Dit laten we niet gebeuren! Welke oplossing kunnen we aan de moegetergde belastingplichtige aanbieden. U kan de kredietakte pas tekenen in begin 2010.  Als dit niet kan is er een uitzondering voorzien in de wet. Namelijk als werken u niet toelaten voor 31.12 te verhuizen. Het is voldoende dat u bv. nog eerst moet verven. Of u toont dit aan met een factuur. Doet u de werken zelf zorg dan voor gedateerde foto’s bijvoorbeeld.

Voor zij die België of Nederland definitief willen verlaten… Maleisië biedt een interessant second home program programme aan. Een kleine 100.000 EUR storten op een rekening ter plaatse of aantonen dat u 2000 EUR per maand aan inkomen hebt, helpt u op weg om er een verblijfspas te krijgen. En dan zorgen wij wel verder voor de fiscale optimalisatie. Heb je interesse kom ons dan eens opzoeken.

Het seminarie dat vandaag plaats vindt was erg snel volgeboekt. Het volgende gaat door op donderdag 17.12, inschrijvingen zijn beperkt.

Veel sterkte en volgende week nog meer spannende tips.

Met vriendelijke groeten,
I De Hoon
Director

 

lees onze fiscale boeken

Heb je een vraag?

Beste lezer,

Zoals u weet is fiscale wetgeving een snel veranderende materie. Als u daarom twijfelt of een ouder artikel nog volledig up to date is, twijfel dan niet ons te contacteren…

Als je een creatief maar legaal advies nodig hebt, of als je met een opmerking of een idee zit, of je wilt een achterpoortje dubbelchecken, je wenst een second opinion, je hebt een vennootschap nodig,..of je wilt even bijpraten…