Geachte, beste,

We gaan onze kritiek op de begroting erg kort houden. Ik denk immers aan de gezondheid van mijn lezers. Maar het is erger dan gedacht. Als de vakbonden en mevrouw Onkelinckx tevreden zijn dan weet je hoe laat het is. Er zitten in de begroting nog veel verborgen belastingen die we de volgende dagen en weken zullen ontwarren. Zo is bv. de forfaitaire kostenaftrek voor bedrijfsleiders blijkbaar geen 5% meer maar 3%, dan is er de beknotting van de notionele intrestaftrek, de horeca die men nog zwaarder gaat controleren en dan de tankkaart … De kosten van de tankkaart is nog maar voor 75% aftrekbaar. Waarom? Dit is diefstal. En wat als je tankt zonder tankkaart. Kom we gaan zwijgen dit is niet gezond. Kortom verwerpelijk. En waar zijn de besparingen… Ik dacht wel dat ze nodig waren… Eén klein voorbeeldje… om van stil te worden. In Nederland hebben de pensioenfondsen 34 maal meer in kas dan in Belgenland. Wij hebben 42% van onze laatste loon als pensioen in Nederland 88%. Genoeg gezeverd. We moeten ons wapenen tegen zoveel ellende. Daarom twee tips. Jullie hebben dit verdiend. Dit heet een hart onder de riem steken.

Stel u bent bedrijfsleider in vennootschap. U wordt dan belast via een voordeel alle aard voor het gebruik van de woning. U bent eco-trendy en wenst  zonnepanelen te leggen. U kan er nu ook voor kiezen u niet te laten belasten op het zgn. voordeel alle aard. U betaalt dus een huur aan uw vennootschap voor het gebruik van de woning. Maar u betaalt de huur niet in zuurverdiende centen maar in natura (dit kan). Hoe? Door de werken van de zonnepanelen privé te betalen. Resultaat? Geen voordeel alle aard meer of minder en u kan de panelen aftrekken in de personenbelasting. De regering wil een groene fiscaliteit voilà dat is uw bijdrage.

U kunt ook overwegen voortaan de bedrijfsauto privé te kopen en deze te verhuren aan de vennootschap. Vraag wat meer huur dan de auto u kost… U verdient zo een extraatje in deze moeilijke tijden. U wordt immers maar op deze huur belast aan 15% en geen sociale bijdragen … er was hier vroeger wat discussie over. Nu is er echter een parlementaire vraag die stelt dat dit kan en ook niet onderworpen is aan de BTW. En!! Als de auto wordt verkocht is er geen belastbare meerwaarde in de vennootschap en u wordt er privé niet op belast.

Veel sterkte en als u van de fiscale maatregelen een dipje krijgt, een goede Trappist en morgen gezond weer op.

Met vriendelijke groeten,
I De Hoon
Director

lees onze fiscale boeken

Heb je een vraag?

Beste lezer,

Zoals u weet is fiscale wetgeving een snel veranderende materie. Als u daarom twijfelt of een ouder artikel nog volledig up to date is, twijfel dan niet ons te contacteren…

Als je een creatief maar legaal advies nodig hebt, of als je met een opmerking of een idee zit, of je wilt een achterpoortje dubbelchecken, je wenst een second opinion, je hebt een vennootschap nodig,..of je wilt even bijpraten…