Tip van de week

Geachte, beste,

Terwijl de regering op zoek gaat naar nieuwe inkomsten (lees belastingen), is er een studie van het VBO, die ontegensprekelijk aantoont dat België de absolute belastingkampioen is van de EU. Enkele hallucinante cijfers… Je zou voor minder aan de fles gaan. De absolute belastingdruk in België is de hoogste van de hele EU. Een alleenstaande zonder kinderen betaalt 55,5% belastingen, in Nederland 37,8% en Ierland 26%. En 10% van de hoogste lonen zorgen voor 50% van de belastinginkomsten in de personenbelasting, dus behoorlijk herverdelend… Onder Di Rupo kwam 80% van de nieuwe belastinginkomsten uit kapitaal. De belastingdruk nam onder Di Rupo toe met 2,5%, het meeste van de EU. Indirect hebben we na Frankrijk de hoogste vermogensbelasting van de EU (nl. 3,7%). De top drie van de hoogste successierechten in de EU… We kunnen nog uren doorgaan. Ellende en nog eens ellende. Nooit gezien. Het is echt wel marxisme!

Zo zijn er deze zomer ook heel wat nieuwe maatregelen er door gejaagd op net niveau van de personenbelasting (zie voor meer details op www.bespaarbelastingen.be).

We denken dan aan maatregelen zoals sommige aftrekken die veranderen in een belastingvermindering. Sommige gemaakte bestedingen geven recht op een fiscale aftrek. Dit zal voortaan wijzigen door deze aftrek te vervangen door een belastingvermindering. Ook zal voortaan de omdeling van de belastingvermindering tussen echtgenoten en wettelijk samenwonenden bij wie een gemeenschappelijke aanslag wordt gevestigd, gebeuren evenredig in functie van het belastbaar inkomen van elk van de partners ten opzichte van de som van de belastbare inkomsten van de beide partners.

De volgende aftrekken worden hierdoor getroffen : de giften, de uitgaven voor kinderoppas…de uitgaven voor onderhoud en restauratie van monumenten en landschappen. Ook zijn er wijzigingen inzake het langetermijnsparen.  Alsook wijzigingen inzake de belastingvermindering voor uitgaven betaald voor prestaties in het kader van plaatselijke werkgelegenheidsagentschappen (PWA). Of nog de belastingvermindering voor uitgaven ter beveiliging van woningen tegen brand of inbraak.

Lees meer op onze site.

En als bijkomende tip deze week, zie eens op www.nomoretax.eu. Want alleen het buitenland kan een oplossing bieden, meer dan ooit.

Op 22.11 geven we nog een offshoreseminar.

Deze week bijzonder veel sterkte.

Met vriendelijke groeten,

Iven De Hoon

Managing director

lees onze fiscale boeken

Heb je een vraag?

Beste lezer,

Zoals u weet is fiscale wetgeving een snel veranderende materie. Als u daarom twijfelt of een ouder artikel nog volledig up to date is, twijfel dan niet ons te contacteren…

Als je een creatief maar legaal advies nodig hebt, of als je met een opmerking of een idee zit, of je wilt een achterpoortje dubbelchecken, je wenst een second opinion, je hebt een vennootschap nodig,..of je wilt even bijpraten…