Deze week zijn de ondernemers weer door het fiscale oog van de naald gekropen. Er is dus nogmaals een poging geweest om de meerwaarde op aandelen te onderwerpen aan een meerwaardebelasting, het plan was te starten met …10%. Gelukkig is het plan uiteindelijk afgeblazen. Het blijft toch blijkbaar voor velen een doorn in het oog dat de meerwaarde op aandelen in België niet belast worden. Wat de volgende regering hiermee van plan is…is af te wachten maar…als u plannen hebt om holdingstructuren op te richten of uw aandelen gewoon te verkopen… wij zouden niet wachten en nu de knoop doorhakken. Maar bon nu onze tip van de week.

Zoals we al vroeger stelden kan het uitkeren van een dividend u meer opleveren dan het uitkeren van een bezoldiging maar er is meestal in dit verband een probleem. Hoe? Als u in uw vennootschap een dividend uitkeert dat meer bedraagt dan 13% van het volstorte kapitaal, dan verliest uw vennootschap haar verlaagd tarief (24,98% enz). Maar de meeste vennootschappen hebben een laag volstort kapitaal. Hoe kan u dit probleem oplossen? Neem in uw werkvennootschap voldoende loon op (33.000 EUR in aanslagjaar 2007-36.000 EUR aanslagjaar 2008) zodat u hier al het verlaagd tarief geniet. Vervolgens richt u een goedkoop vennootschapje op bv. een VOF en die laat u managementprestaties factureren aan uw werkvennootschap. In deze tweede vennootschap keert u dan aan uzelf een lekker dividend uit. Tja, hier bent u dan wel het verlaagd tarief kwijt maar daar ligt u niet van wakker want hier laat u toch maar alleen het geld binnen komen dat u als dividend wilt uitkeren. Slim bekeken? Inderdaad.

U betaalt op een dividenduitkering 15% roerende voorheffing, als uw vennootschap opgericht is na 1994. Heeft u een oudere werkvennootschap, dan heeft u nog een extra reden om zoals hierboven geschetst een tweede vennootschap op te richten, want die is uiteraard opgericht na 1994.

Ons boek Belastingparadijzen is uitverkocht maar er komt een tweede druk, die tussen dit en enkele weken zal beschikbaar zijn.

Aarzel ons niet te contacteren met uw vragen en suggesties.
Met vriendelijke groeten,
I De Hoon
Director
www.dehoon.be

lees onze fiscale boeken

Heb je een vraag?

Beste lezer,

Zoals u weet is fiscale wetgeving een snel veranderende materie. Als u daarom twijfelt of een ouder artikel nog volledig up to date is, twijfel dan niet ons te contacteren…

Als je een creatief maar legaal advies nodig hebt, of als je met een opmerking of een idee zit, of je wilt een achterpoortje dubbelchecken, je wenst een second opinion, je hebt een vennootschap nodig,..of je wilt even bijpraten…