Geachte, beste,

Onze eerste poll die we op onze site hebben geplaatst had als vraag of de nieuwe regering uitsluitend moest besparen of er ook ruimte was voor nieuwe lasten, 64% stelde dat er helemaal géén plaats was voor nieuwe belastingen. De preformateuren, postpreformateuren, tussenformateuren …denken daar blijkbaar anders over en lieten al herhaaldelijk verstaan dat er ook lastenverhogingen zullen volgen, ook Keizer Bart liet dit al enkele male vallen… We zetten ons schrap voor er wat nog gaat komen…

Soms zijn er ook positieve verhalen in belastingland. Zo was er een Nederlandse belastingplichtige die voor zijn aanslag in plaats van 3.419 euro per ongeluk 3.419.635 euro invulde als hypotheekrenteaftrek. De Belastingdienst viel de fout niet op, en het bedrag werd uitgekeerd. Toen de fout wel werd ontdekt, volgde een navordering. Die vocht de man aan. De zaak belandde uiteindelijk bij de Hoge Raad. Die vindt dat de fiscus de fout had moeten ontdekken. Het geld mag niet worden teruggeëist.

We vergeten onze tip niet. Zoals u weet kan u in Vlaanderen in heel wat gevallen belastingvrij een familiebedrijf vererven. Wat in de praktijk al wel eens vergeten wordt, is dat de vrijstelling niet enkel voor de aandelen geldt.  Ook de zogenaamde rekening courant kan vererfd worden aan 0%!

Maar om al te creatieve fiscale geesten ‘voor’ te zijn is er in een anti-rechtsmisburikbepaling voorzien (zie art. 60bis § 6 W. Suc).

Zowel kapitaalsverhogingen als bijkomende leningen, die in de loop van de laatste drie jaar voor het overlijden werden volgestort of toegestaan, komen niet in aanmerking voor de vrijstelling tenzij deze beantwoorden aan “rechtmatige financiële of economische behoeften”.

Deze week zal u een uitgebreid artikel hierover vinden op onze website ‘www.bespaarbelastingen.be’. Bijna dagelijks staan er nieuwe artikels op onze websites. Ook onze e-books kan u nog steeds downloaden.

Er zijn nog enkele plaatsen vrij voor het volgend offshore-seminar op 14 september e.k.

Veel sterkte aan het fiscale front.

Met vriendelijke groeten,

I.De Hoon
Director

lees onze fiscale boeken

Heb je een vraag?

Beste lezer,

Zoals u weet is fiscale wetgeving een snel veranderende materie. Als u daarom twijfelt of een ouder artikel nog volledig up to date is, twijfel dan niet ons te contacteren…

Als je een creatief maar legaal advies nodig hebt, of als je met een opmerking of een idee zit, of je wilt een achterpoortje dubbelchecken, je wenst een second opinion, je hebt een vennootschap nodig,..of je wilt even bijpraten…