Tip van de week

Geachte, beste,

We gaan niet meer te veel woorden vuil maken aan deze belastingregering, want anders gaat u ons echte zeurpieten vinden. Maar het is overduidelijk dat volop de kaart van de belastingen wordt getrokken, verdubbeling aantal BBI ambtenaren, de zorgvuldig opgebouwde en door Cassatie bevestigde rechten van de belastingplichtigen tegenover de fiscus worden gewoon van tafel geveegd. De situatie nu is te vergelijken met de regering Bush na 11 september toen met de ‘Patriot Act’ alle fundamentele mensenrechten en privcaybepalingen gewoon in de koeklast werden gestopt en ze zitten er nog steeds in. Dit is de situatie nu. Bijt u vast in onze tips en verlaat, althans fiscaal en misschien ook wel fysiek, dit afgunstlandje.

Zoals u weet kan u in een vennootschap een groepsverzekering opbouwen of een ‘interne pensioenvoorziening’. Deze laatste had het voordeel dat u dezelfde fiscale voordelen genoot als een echte groepsverzekering zonder dat u effectief bijdragen moest afstorten aan een externe verzekeraar. Deze interne pensioenvoorziening wordt nu gewoon afgeschaft. U krijgt drie jaar de tijd om de aangelegde voorziening extern te storten of u wordt erop belast tegen 33,99%. 

Tak! Op de premies die u in een groepsverzekering stort betaalt u nog eens 4,4% taks moeten.

Tip 1. Zet u tijdig (dus binnen de drie jaar) uw pensioenvoorziening om in een groepsverzekering dan betaalt u slechts (mmh) 1,75% taks.

Tip 2. Zit uw vennootschap nu goed bij kas (en u gelooft nog in de groepsverzekering an sich) dan kan u nu nog een grote voorziening aanleggen, als u deze binnen drie jaar externaliseert dan betaalt u slechts 1,75% in plaats van 4,40% taks.

Tip 3. Gelooft u niet in het externaliseren, weet dan dat u binnen drie jaar zult belast worden op de voorziening… begin dan eventueel al uw verlies op te bouwen…het zijn immers slechte tijden (knipoog) … dit verlies kan de voorziening compenseren binnen de drie jaar… Misschien kan u uw echte winstgevende bedrijfsactiviteit dan wel geheel of gedeeltelijk onderbrengen in een nieuwe vennootschap.

Met vriendelijke groeten,

I De Hoon

Director

lees onze fiscale boeken

Heb je een vraag?

Beste lezer,

Zoals u weet is fiscale wetgeving een snel veranderende materie. Als u daarom twijfelt of een ouder artikel nog volledig up to date is, twijfel dan niet ons te contacteren…

Als je een creatief maar legaal advies nodig hebt, of als je met een opmerking of een idee zit, of je wilt een achterpoortje dubbelchecken, je wenst een second opinion, je hebt een vennootschap nodig,..of je wilt even bijpraten…