De hele wereld heeft internet en online sales blijven maar groeien. Toch is online verkopen lang niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. Soms moeten ondernemingen zich in allerlei bochten wringen om wereldwijd, of juist in een bepaalde markt, te kunnen verkopen. In deze blogpost bekijken we welke opties jij hebt voor de online verkoop van producten of diensten.

Payment providers voor wereldwijde sales

De keuze van een payment provider hangt vooral af van het adres dat je aan het account wilt koppelen. Met andere woorden: in welke land is jouw onderneming gevestigd? In sommige gevallen heb je maar één optie, terwijl je in andere landen de keuze hebt uit meerdere providers.

PayPal is actief in 200 landen, maar dan hebben we het over de landen waar betalingen vandaan mogen komen. PayPal accepteert directe betalingen van account naar account. Wie geen PayPal-account heeft om jou te betalen, mag zijn of haar creditcard gebruiken. Tot de landen waar merchants niet gevestigd mogen zijn behoren Turkije, de Britse Maagdeneilanden, Macedonië, de Nederlandse Antillen en Suriname. Vermoedelijk vanwege problemen met fraude zijn ook veel Afrikaanse landen in de ban gedaan.

Met Stripe accepteer je niet alleen creditcardbetalingen maar ook nationale betaalsystemen zoals iDeal voor Nederland en Alipay voor China. Jouw klanten hoeven geen Stripe-account te hebben, maar dit netwerk stelt wel eisen aan het vestigingsland van jouw business. Momenteel zijn er maar 39 landen waarin merchants mogen zitten, waaronder Nederland en België, maar ook landen die voor digitale nomaden en locatie-onafhankelijke ondernemers interessant zijn: Bulgarije, Estland Malta, Singapore en Hong Kong.

Het van oorsprong Nederlandse betaalplatform Adyen timmert flink aan de weg. Met klanten als Uber, KLM en Booking.com weet je dat je hier goed zit. Met Adyen integreer je naadloos een betaalmodule in jouw app of website, waarmee je meer dan 250 betaalmethoden accepteert.

En als je klanten op één plek zitten?

Verkoop je een product of dienst aan klanten in een bepaalde geografische zone, bijvoorbeeld de VS of Europa, dan kan het verstandig zijn om een onderneming en bankrekening in die regio te openen. Zo win je niet alleen het vertrouwen van klanten, maar voorkom je ook dat een betaalplatform als Paypal tegen ongunstige tarieven valuta omwisselt.

Een platform als Paypal, dat tegenwoordig aan streng toezicht van fiscale autoriteiten onderhevig is, kan ook moeilijk gaan doen als je in één land verkoopt maar daar geen belasting betaalt. Er doen sowieso verontrustende verhalen de ronde over het gemak waarmee Paypal –zonder uitleg– tegoeden bevriest en accounts sluit.

Dus, heb je bijvoorbeeld een mobiele app die alleen in Zuidoost-Azië actief is, dan is het logisch om in één van de landen in die regio jouw onderneming te registreren. Sterker nog, we zouden je aanraden om zoveel mogelijk tijd in jouw markt door te brengen. Zo leer je die nóg beter kennen en sluit jouw product beter bij de doelgroep aan.

En verkoop je vooral in de VS? Eén van de services van Stripe is Stripe Atlas. Daarmee laat je op afstand een LLC in de Amerikaanse staat Delaware opzetten. Ook krijgt jouw start-up dan een bankrekening in de VS. En uiteraard wordt Stripe dan jouw payment provider. Nadeel van deze constructie? De hoge belastingen in de VS.

Verhuis je bedrijf achterna

De beruchte Panama Papers maakten een einde aan het gouden tijdperk van offshore bedrijven. Natuurlijk bestaan belastingparadijzen nog wel, maar je profiteert er pas écht van als je er fysiek gaat wonen. Als internationaal belastingadviseurs bouwden wij daarom deze website, met een bijpassende service om internetondernemers en investeerders aan een nieuw thuis te helpen.

Omdat ieders situatie uniek is, geven we maatwerk advies. Graag horen we van jou wat jouw uitdagingen en wensen zijn, zodat we je een shortlist met bestemmingen voor jou en je business kunnen geven. Neem je contact op?

lees onze fiscale boeken

Heb je een vraag?

Beste lezer,

Zoals u weet is fiscale wetgeving een snel veranderende materie. Als u daarom twijfelt of een ouder artikel nog volledig up to date is, twijfel dan niet ons te contacteren…

Als je een creatief maar legaal advies nodig hebt, of als je met een opmerking of een idee zit, of je wilt een achterpoortje dubbelchecken, je wenst een second opinion, je hebt een vennootschap nodig,..of je wilt even bijpraten…