Geachte, beste,

Luc Bertrand, één van de grootste zakenmensen van dit land, stelt in diverse interviews dat dit land geleid wordt door een marxistische regering. Deze man gaat niet over één nacht ijs als hij een uitspraak doet. De regering blijft maar ondernemers pesten en treiteren door te dreigen met nog maar eens nieuwe belastingen en nog meer controles … Stop de fiscale waanzin nu!

 

Bedrijfswagen

Alle ondernemers werden het voorbije jaar getreiterd met het zgn. ‘voordeel alle aard’ op de bedrijfswagens. Weet echter dat de Administratie nog steeds de verplichting heeft het bewijs te leverendat de belastingplichtige uiteindelijk ook een voordeel heeft genoten. In de praktijk verloopt dit wel eens anders door de bewijslast bij de belastingplichtige te leggen. Het is niet omdat bv het onroerend goed, eigendom van de vennootschap, gedurende een bepaalde periode geen huurinkomen heeft opgebracht, de Administratie hieruit sowieso mag afleiden dat de bedrijfsleider een voordeel van alle aard heeft genoten. Ook de mogelijkheid hebben om een voordeel te kunnen genieten, is niet voldoende (Gent 3 maart 2009).

Leuke ruling

Dit principe wordt nu nog versterkt door een recente ruling. Deze ruling stelt dat wanneer de bedrijfsleider de wagen van de vennootschap niet privé gebruikt, er dan ook geen reden is om hem te belasten op een voordeel van alle aard. Let wel dat woon-werkverkeer gelijk staat met privégebruik. Maar dat was niet het geval bij de vraagsteller omdat hij van thuis uit werkt (voorafgaande beslissing nr. 212.095 van 8 mei 2012). Het simpele feit dat er van thuis werd gewerkt,was voldoende voor de rulingcommissie. Het kan u mogelijk in sommige discussies tijdens een controle helpen. 

Op 18 oktober geven we nog een offshore seminar, er zijn nog enkele plaatsen vrij.

Met vriendelijke groeten,

Iven De Hoon

 

lees onze fiscale boeken

Heb je een vraag?

Beste lezer,

Zoals u weet is fiscale wetgeving een snel veranderende materie. Als u daarom twijfelt of een ouder artikel nog volledig up to date is, twijfel dan niet ons te contacteren…

Als je een creatief maar legaal advies nodig hebt, of als je met een opmerking of een idee zit, of je wilt een achterpoortje dubbelchecken, je wenst een second opinion, je hebt een vennootschap nodig,..of je wilt even bijpraten…