Er is de laatste tijd wel al eens discussie over de hoogte van managementvergoedingen. U factureert bv. met uw patrimoniumvennootschap administratieve taken aan uw werkvennootschap.

Op deze manier komen er gelden binnen in uw patrimoniumvennootschap. De fiscus eist hoe langer hoe meer dat die gefactureerde bedragen onderbouwd worden. U kan dan wel beginnen werken met spreadsheetjes en dergelijke, m.a.w. u tracht dan hard te maken dat het gefactureerde bedrag verantwoord is. Niet echt handig. Lost u het op door uw patrimoniumvennootschap bestuurder te maken van uw werkvennootschap? U bent dan af van dat 'gefactureer' en die papierwinkel.

Ook nu kan de fiscus beginnen moeilijk doen over de hoogte van de bestuursvergoeding. Waarom doet u het niet anders? Laat de werkvennootschap (de algemene vergadering) op het moment dat de jaarrekening wordt goedgekeurd (dus dit tijdstip van het jaar meestal!), aan de patrimoniumvennootschap (bestuurder) een 'tantième' toekennen. Wat is dit? Dit is een deel van de winst dat toegekend wordt, en dus géén vergoeding voor gedane prestaties.

Dus ook geen discussies of de prestatie wel overeenstemt met wat gefactureerd werd. Zo vermijdt u heel wat discussie, zeker een aanrader als u in een bepaald jaar een flinke vergoeding wou uitkeren… keer dan in dat jaar een flinke tantième uit.

Voor meer info, suggesties, tips, vragen… mail naar info@dehoon.be.

lees onze fiscale boeken

Heb je een vraag?

Beste lezer,

Zoals u weet is fiscale wetgeving een snel veranderende materie. Als u daarom twijfelt of een ouder artikel nog volledig up to date is, twijfel dan niet ons te contacteren…

Als je een creatief maar legaal advies nodig hebt, of als je met een opmerking of een idee zit, of je wilt een achterpoortje dubbelchecken, je wenst een second opinion, je hebt een vennootschap nodig,..of je wilt even bijpraten…