In bepaalde media (zelfs in de Tijd) wordt er bijna triomfantelijk gesteld dat het Zwitsers bankgeheim en dat van andere 'vrij staten' niet meer zou bestaan. Wees toch alstublieft niet zo naiëf. Er is gelukkig maar zo goed als niets veranderd. Alleen als er sprake is van zeer ernstige grootschalige georganiseerde fraude en het andere land een sterk dossier kan voorleggen, zullen de Zwitsers een eventuele uitwisseling van informatie overwegen. Eigenlijk is dit altijd al geweest… Maar zij die natte dromen hebben over het einde van het Zwitsers bankgeheim komen bedrogen uit en maar goed ook. Overheden zullen zeker niet kunnen gaan 'vissen' (dit is duidelijk gesteld). De fiscus kan dus géén briefje schrijven en stellen geef me eens even de namen van alle Belgen die bij u een rekening hebben, of Joske Vermeulen zijn saldo graag. No way!

Dan hebben we het natuurlijk nog niet over rekeningen die op vennootschappen staan, of op trusts enz. Het gaat  om zo een verscheiden en creatieve wereld dat op het terrein er zo goed als niets wijzigt is. Bovendien staan de opvolgers al klaar zoals Singapore, Macao en anderen.

Nogmaals het is essentieel dat er belastingparadijzen blijven bestaan, dat er een bankgeheim blijft bestaan…als men niet meer kan optimaliseren niet meer kan schuilen in een vrijstaat en de overheid u gewoon kan belasten en er geen belastingconcurrentie is tussen staten, wie zegt dan niet dat de fiscus in plaats van 50% geen 80% belastingen heft. En hoe meer staat, hoe meer uitgaven en hoe minder vrijheid en privacy. Het bankgeheim is een mensenrecht. Niemand hoeft te weten wat mijn vermogen is, net zoals niemand hoeft te weten wat er in binnenskamers bij ieder van ons afspeelt.

George Orwell had gelijk, alleen vergiste hij zich van jaartal…Het was 2009

lees onze fiscale boeken

Heb je een vraag?

Beste lezer,

Zoals u weet is fiscale wetgeving een snel veranderende materie. Als u daarom twijfelt of een ouder artikel nog volledig up to date is, twijfel dan niet ons te contacteren…

Als je een creatief maar legaal advies nodig hebt, of als je met een opmerking of een idee zit, of je wilt een achterpoortje dubbelchecken, je wenst een second opinion, je hebt een vennootschap nodig,..of je wilt even bijpraten…