We kunnen niet anders dan dit jaar in mineur af te sluiten. Laat ons beginnen met de spaarboekjes…

Wie niet beseft dat dit de laatste rechte lijn is naar een vermogenskadaster en dito belasting onder leiding van Elio Di Rupo II, is stekeblind. Trap niet in de val!! En dan die hypocrisie dat roerende inkomsten niet zouden belast worden, of niet genoeg. Van waar komt het geld op uw spaarboekje? Tell me! Wel van belast geld natuurlijk! Of van dividenden uit uw vennootschap, dus dit betekent 34% plus 25%… Of van zwaar belaste salarissen! Of van zwaar belaste erfenissen! Van niets anders!!!! Cash kan je niet meer bij de bank kwijt, dus het kan geen zwart geld zijn. Elke euro op uw spaarrekening is al kapot belast, zeker nu de opbrengsten op rekeningen zelfs de inflatie niet meer kunnen bijhouden. Zet uw geld in het buitenland, dit kan perfect legaal. Of doe het gewoon op aan die leuke Spaanse villa. Laat het niet staan voor je het weet is de Staat er mee weg. Belastingen zoals men die vandaag int en verkwist, is niet meer of niet minder dan gelegaliseerde roof! De Noormannen zijn terug! Eigenlijk zijn ze nooit weggeweest. Nu nog wachten op de adembelasting!

En nog meer slecht nieuws! Op 1 januari 2014 zal er heel wat champagne vloeien in werknemers- en overheidsmilieus. De doorsnee ondernemer daarentegen houdt het best bij een bescheiden mengsel van kraantjeswater en Dafalgan. Om zo te bekomen van de giftige dampen uit het nieuwjaarsgeschenk ‘eenheidsstatuut’

Afschaffing carensdag. Vanaf 1 januari 2014 wordt de carensdag volledig afgeschaft voor alle werknemers. De carensdag is de eerste werkdag van een periode van arbeidsongeschiktheid van minder dan 14 kalenderdagen die niet wordt betaald, noch door de werkgever, noch door het ziekenfonds. Met andere woorden, vanaf 1 januari 2014 zullen alle werknemers loon krijgen voor de eerste dag ziekte.

Afschaffing proefperiode. Vanaf 1 januari 2014 geldt er een afschaffing van de proefperiode voor alle arbeidsovereenkomsten afgesloten na 1 januari 2014 (een uitzondering is van toepassing op studenten, tijdelijke arbeid en uitzendarbeid).

Nieuwe ontslagregeling en opzegtermijnen

Vanaf 1 januari 2014 geldt er 1 stelsel voor alle werknemers en is er een overgangsregeling in voege voor de arbeidsovereenkomsten afgesloten voor 1 januari 2014.

 

Algemene opzegtermijnen vanaf 01/01/2014

Anciënniteit

Opzeggingstermijn werkgever

Opzeggingstermijn werknemer

0 – < 3 mnd

2 weken

1 week

3 mnd – < 6 mnd

4 weken

2 weken

6 mnd – < 9 mnd

6 weken

3 weken

9 mnd – < 12 mnd

7 weken

3 weken

2 jaar – < 3 jaar

12 weken

6 weken

3 jaar – < 4 jaar

13 weken

6 weken

4 jaar – < 5 jaar

15 weken

7 weken

5 jaar – < 6 jaar

18 weken

9 weken

8 jaar – < 9 jaar

27 weken

13 weken (max.)

12 jaar – < 13 jaar

39 weken

13 weken (max.)

16 jaar – < 17 jaar

51 weken

13 weken (max.)

19 jaar – < 20 jaar

60 weken

13 weken (max.)

24 jaar – < 25 jaar

66 weken

13 weken (max.)

Voor ondernemers zijn de opzegtermijnen voor werknemers met grote anciënniteit duizelingwekkend hoog. Voeg daarbij de extreem hoge loonkosten en je weet wel hoe laat het is als ondernemer.

Zal uw nieuwjaarsdag eruitzien zoals die van een doorsnee Belgische ondernemer? Laten we dan samenwerken om daar verandering in te brengen. Tientallen Belgische ondernemers maken al gretig gebruik van de talloze voordelen die Bulgarije te bieden heeft. Kom ook genieten van de Bulgaarse triple 10.10.10: 10% Vennootschapsbelasting, 10% Personenbelasting en een loonkost die slechts 10% bedraagt van de Belgische loonkost. Onze gratis sessies over Bulgarije zijn deze week compleet vol geboekt. We kondigen snel nieuwe sessies aan in januari. Volg onze website.

Veel sterkte aan het fiscale front en ondanks alles prettige feestdagen!

Met vriendelijke groeten,

Iven De Hoon

lees onze fiscale boeken

Heb je een vraag?

Beste lezer,

Zoals u weet is fiscale wetgeving een snel veranderende materie. Als u daarom twijfelt of een ouder artikel nog volledig up to date is, twijfel dan niet ons te contacteren…

Als je een creatief maar legaal advies nodig hebt, of als je met een opmerking of een idee zit, of je wilt een achterpoortje dubbelchecken, je wenst een second opinion, je hebt een vennootschap nodig,..of je wilt even bijpraten…