In de strijd tegen internetfraude krijgen de inspectiediensten in ons land sinds kort de hulp van het Belgian Internet Service Center (BISC). Dat is een nieuwe dienst die enerzijds verdachte sites in kaart brengt en anderzijds frauduleuze handel op het web opspoort.

In enkele maanden tijd controleerde het BISC al 425.000 internetdienstverleners en bijna 28 miljoen artikels.

Omzet onlinehandel nadert miljard euro. De internethandel groeit jaar na jaar. Volgens een schatting van het betalingsplatform Ogone bedroeg de omzet van de Belgische onlinehandel vorig jaar 903 miljoen euro, voor 10,7 miljoen transacties. Het lijdt geen twijfel dat de omzet dit jaar de kaap van het miljard zal overschrijden. Dan gaat het enkel om sites met een geografisch adres in België.

Maar waar handel is, is ook zwarte handel, stelden de bevoegde staatssecretarissen Carl Devlies en Bernard Clerfayt. Om die frauduleuze handel aan te pakken, werd het BISC opgericht, dat momenteel werkt met vijftien ambtenaren – digitale speurhonden, zeg maar. Ze focussen vooral op het aanbod op de virtuele markt, al controleren ze ook de betaling en de levering. Daarbij maken ze gebruik van software die door soortgelijke diensten in het buitenland is ontwikkeld.

Particulieren worden niet geviseerd. Devlies en Clerfayt benadrukken dat het BISC absoluut niet de particulier viseert die af en toe tweedehands artikelen verkoopt op een gespecialiseerde site. Doel is dat de dienst niet alleen binnen de FOD Financiën zal opereren, maar ook met de economische inspectie en met de sociale inspectie, de hormonencel, het geneesmiddelenagentschap enzovoort.

BRON: DE STANDAARD

 

lees onze fiscale boeken

Heb je een vraag?

Beste lezer,

Zoals u weet is fiscale wetgeving een snel veranderende materie. Als u daarom twijfelt of een ouder artikel nog volledig up to date is, twijfel dan niet ons te contacteren…

Als je een creatief maar legaal advies nodig hebt, of als je met een opmerking of een idee zit, of je wilt een achterpoortje dubbelchecken, je wenst een second opinion, je hebt een vennootschap nodig,..of je wilt even bijpraten…