Tip van de week 

Geachte, beste,

Laat ons er vanuit gaan dat u een prima 2008 achter de rug hebt, en dat u uw zuurverdiende centen niet wil storten in de bodemloze ondoorgrondelijke diepten van de overheid. U kan dan zoals u weet nog altijd op de eerstkomende jaarvergadering, u zelf een zgn. tantième uitkeren. Zoals u weet als u nu bv. in mei dit beslist, dan is deze tantième nog aftrekbaar voor uw vennootschap in 2008 maar uzelf wordt er pas op belast in inkomstenjaar 2009 (aanslagjaar 2010!). Het wordt natuurlijk bij u privé belast zoals loon. U zal dan natuurlijk privé meer belastingen gaan betalen.

De tantième zal binnen drie jaar ook meegeteld worden voor de berekening van de sociale bijdragen. Daarom kan het aangewezen zijn om voor 2009 minder loon op te nemen (het zijn slechte tijden). U leeft dus op uw tantième en neemt dan minder loon op in 2009, zodat u belastingdruk niet verder stijgt. Ondertussen heeft u wel kosten gemaakt in uw vennootschap. Volgend jaar kan u dan eventueel terug met een tantième werken. U kan ook een tantième (hebben we al is verteld maar blijft erg leuk!) pas betaalbaar stellen in 2011 of later. Dit is best verklaarbaar, de vennootschap vindt dat uw recht hebt op een winstaandeel maar vraagt wegens de economische crisis wat begrip …. En wenst u pas uit te betalen in 2011 of later. Dit is toch niet vreemd!

Nog even een kleine waarschuwing. We zien nog teveel cliënten, die veel privé uitgaven doen met hun vennootschap. Dat is logisch uw geld zit in uw vennootschap en geld eruit halen kost geld. Maar de controleur ziet dat niet graag, hij wordt hier lastig van en heeft dan ook een zicht op uw leefpatroon (‘ha madame koopt handtassen van Delvaux…’). Schrijf beter gewoon een afgerond bedrag over op uw privé rekening en doe dan uw privé uitgave. Zorg er wel voor dat uw rekeningcourant niet uit de hand loopt want dat is niet handig!

Ons seminarie vorige week was weer erg succesvol. Een nieuw seminarie rond offshorestructuren zal doorgaan op donderdag 19.3. Uiteraard kan u zich nu al inschrijven. 

Met vriendelijke groeten,
I De HoonDirector

 

lees onze fiscale boeken

Heb je een vraag?

Beste lezer,

Zoals u weet is fiscale wetgeving een snel veranderende materie. Als u daarom twijfelt of een ouder artikel nog volledig up to date is, twijfel dan niet ons te contacteren…

Als je een creatief maar legaal advies nodig hebt, of als je met een opmerking of een idee zit, of je wilt een achterpoortje dubbelchecken, je wenst een second opinion, je hebt een vennootschap nodig,..of je wilt even bijpraten…