• Malta’s futuristische ontwerp om het “Blockchain Island” te worden kent een grote tegenslag, omdat 70% van de bedrijven in de sector geen vergunning hebben aangevraagd. Zes maanden na de deadline hebben slechts 26 bedrijven een vergunning aangevraagd en geen enkele heeft er een gekregen.

Malta heeft in 2018 wetgeving ingevoerd om virtuele financiële activa te reguleren en heeft bedrijven uitgenodigd om tijdens de overgangsfase op het eiland te opereren, waarna zij zich zouden moeten registreren. Zes maanden na het verstrijken van de termijn hebben 57 van de 83 bedrijven die op de oproep hebben gereageerd, geen vergunning aangevraagd.

De Malta Financial Services Authority (MFSA) heeft 26 aanvragen ontvangen die zij nog steeds onderzoekt en heeft nog steeds geen enkele vergunning afgegeven. Vrijdag heeft de financiële toezichthouder echter een lijst gepubliceerd van 57 bedrijven die zes maanden na de deadline geen vergunning hebben aangevraagd, hoewel de toezichthouder hen sinds november 2019 er herhaaldelijk heeft aan herinnerd.

In een verklaring zei MFSA dat het op de hoogte is van enkele entiteiten die “er niet in geslaagd zijn om ofwel een intentieverklaring in te dienen om het aanvraagproces voor een VFA [virtuele financiële activa] dienstenlicentie of een stopzetting van de activiteitsberichtgeving in gang te zetten”. De financiële toezichthouder waarschuwde klanten dat zakendoen met niet-gereguleerde ondernemingen een risico vormt voor de investeerders.

De MFSA reguleert cryptocurrency exchanges, initiële muntaanbiedingen en portemonnee-aanbieders in het kader van de Virtual Financial Services Act (VFSA).

Bedrijven die de crypto-wetgeving van Malta publiekelijk hebben gesteund, zoals Binance en Palladium, hebben eveneens geen vergunning aangevraagd. Binance was het gezicht van de campagne, terwijl Palladium naast de toenmalige premier Joseph Muscat verscheen om het allereerste “eerste aanbod van converteerbare munten” te lanceren.

Aversie tegen regelgeving is een essentieel kenmerk van de blockchain, hoewel het niet kan verklaren dat het aanvankelijke enthousiasme van de niet-conforme bedrijven onder de Maltese wetgeving valt. Rapporten waarin staat dat entiteiten de VFSA-vereisten te veeleisend vonden, kan een verklaring zijn waarom slechts 30% van hen nog steeds de “Blockchain Island”-droom steunen.

lees onze fiscale boeken

Heb je een vraag?

Beste lezer,

Zoals u weet is fiscale wetgeving een snel veranderende materie. Als u daarom twijfelt of een ouder artikel nog volledig up to date is, twijfel dan niet ons te contacteren…

Als je een creatief maar legaal advies nodig hebt, of als je met een opmerking of een idee zit, of je wilt een achterpoortje dubbelchecken, je wenst een second opinion, je hebt een vennootschap nodig,..of je wilt even bijpraten…