Zoals u weet biedt een groepsverzekering tal van interessante fiscale optimalisatiemogelijkheden. Maar wat dacht u van de volgende interessante constructie. U koopt privé een woning en kiest voor een kapitaalvrije aflossing.

Dit betekent dat u énkel interesten gaat betalen gedurende de looptijd van de lening. Erg leuk, zo zal u maandelijks héél wat minder moeten terug betalen aan de bank, cashflowmatig een goede zaak… Maar keerzijde van de medaille is natuurlijk dat u op het einde van de rit, het kapitaal moet bij elkaar hebben om de bank terug te betalen. Dit werd dan soms opgelost door aandelen in pand te geven bij de bank of door een spaarinspanning.

Doe het anders! Sluit een groepsverzekering af in hoofde van uw vennootschap. De vennootschap betaalt dus de premie en trekt deze bijna volledig af van haar winst. Een goede zaak dus. Als de groepsverzekering wordt uitgekeerd zal dit geldt dienen als kapitaal van de lening.

Dus al die jaren had u een pand privé, betaalde u minder terug aan de bank (u leende kapitaalvrij) en dan is daar binnen pakweg 20 jaar de vennootschap die u komt depanneren en de bank terug betaalt. Indirect heeft u met vennootschapsgelden mee een privé pand helpen financieren.

Wenst u meer info over deze of anders tips, aarzel dan niet ons te contacteren op info@dehoon-dhp.com.

lees onze fiscale boeken

Heb je een vraag?

Beste lezer,

Zoals u weet is fiscale wetgeving een snel veranderende materie. Als u daarom twijfelt of een ouder artikel nog volledig up to date is, twijfel dan niet ons te contacteren…

Als je een creatief maar legaal advies nodig hebt, of als je met een opmerking of een idee zit, of je wilt een achterpoortje dubbelchecken, je wenst een second opinion, je hebt een vennootschap nodig,..of je wilt even bijpraten…