Sinds gisteren werkt u voor uzelf…Na zes maanden fileleed, stress, zorgen…lastige klanten en allerhande problemen, mag u nu eindelijk voor uzelf werken. Gisteren was het wereldwijd zgn ‘tax freedom day’, de dag dat elk jaar de slavernij ophoudt en dat u weer enkele maanden voor u zelf kan werken. Is dit normaal? De Zwitsers vierden reeds in april hun tax freedom day, en in andere landen was dit zelfs al begin februari… Kop op, vanaf nu is het voor uw eigen portemonnee…Ontspan u, en dit ondanks het feit dat uw bedrijf op dit ogenblik met 63 soort belastingen wordt geconfronteerd. 

Zoals u ook al hebt ondervonden vergt tax planning voor een Belgisch bedrijf bijzondere creativiteit. Eén van de leukere is om een holding op te richten, en uw aandelen er aan te verkopen. U heeft dan een vordering op deze holding, of zij gaat een lening aan bij de bank, trekt de intresten af en betaalt u terug. Of de holding betaalt u geleidelijk terug, en haalt haar geld uit de werkvennootschap via dividend en managementfee. 

De fiscus zag dit niet altijd even graag en probeerde met wisselend succes (want de rechters gingen gelukkig regelmatig op de rem staan) deze verkoop te belasten tegen 33% als een zgn. divers inkomen. Er was dan een tijdje geleden een ruling die deze holdingconstructie mogelijk achtte bij ‘inbreng’ (u krijgt dan aandelen in de plaats) mits het vervullen van een aantal voorwaarden. Nu is er een positieve ruling ook bij een verkoop (zie voor meer info: op www.bespaarbelastingen.be ). Het was het geval waarbij de huidige aandeelhouders hun aandelen verkopen aan een holding die wordt opgericht samen met een partner.  De verkoop werd als niet speculatief aanzien omdat de nieuwe partner niet over voldoende geldmiddelen beschikt zich in te kopen in de huidige vennootschap.  Een inbreng was echter ook geen optie want dan diende de nieuwe partner een evenwaardig bedrag in te brengen wat niet mogelijk is. 

Voor meer info over deze fiscaal correcte en vooral interessante manier om al eens fiscaal vriendelijk langs de kassa te passeren, kan u ons steeds contacteren. 

Veel sterkte aan het fiscale front. 

Met vriendelijke groeten,

lees onze fiscale boeken

Heb je een vraag?

Beste lezer,

Zoals u weet is fiscale wetgeving een snel veranderende materie. Als u daarom twijfelt of een ouder artikel nog volledig up to date is, twijfel dan niet ons te contacteren…

Als je een creatief maar legaal advies nodig hebt, of als je met een opmerking of een idee zit, of je wilt een achterpoortje dubbelchecken, je wenst een second opinion, je hebt een vennootschap nodig,..of je wilt even bijpraten…