Bitcoin bestaat nog maar sinds 2009. Miljoenen mensen wereldwijd hebben er al in gehandeld. 2017 was echt een topjaar voor Bitcoin en andere cryptomunten. Bitcoin werd maar liefst twintig keer meer waard! Miljoenen mensen stapten in. Alleen in Nederland en België al, heeft maar liefst een miljoen mensen in cryptocurrencies gehandeld.
Nieuwe groep rijken
Voordat cryptocurrencies in 2017 zo ontzettend populair werden, heeft een kleine groep enthousiastelingen al flinke winsten behaald in het handelen en minen van Bitcoins en andere cryptocurrencies. Veel jongeren onder de 30 waren ineens miljonair! Zij begonnen in de periode tussen 2009 en 2013 met investeren in munten als Bitcoin en Ethereum. Het was niet heel gek wanneer een investering 1000x meer waard werd. Winsten die op de aandelenbeurzen onmogelijk zijn.
Steeds meer mensen gingen investeren. En iedereen dacht dat op hun enorme winsten geen belasting betaald hoeft te worden. De verwachting is dat de cryptomarkt de komende jaren weer gaat stijgen. En dat weet de fiscus ook!
Belasting op verschillende cryptowinsten ?
Je kunt op verschillende manieren flinke winsten behalen met cryptocurrencies. Of je er nu in handelt, cryptocurrencies minet of uitbetaald wordt in Bitcoin.
Met de handel in cryptocurrencies wordt dus veel geld verdiend, omdat sommigen heel slim zijn in het laag kopen en hoog verkopen. En daarnaast zijn er vele bedrijfjes die handige trading bots aanbieden die helpen met het maken van hoge winsten winst.
Situatie Nederland?
De Belastingdienst behandelt cryptowinsten hetzelfde als bij speculatieve producten, zoals valutahandel. En denk niet dat je pas belasting moet betalen als je de cryptowinsten aan jezelf uitbetaalt. Nee, de Fiscus belast alleen al de vermogenstoename. Dus de virtuele winst, zonder de cryptos te verkopen is al belastbaar!
Als bedrijf maken cryptowinsten onderdeel uit van je winst- en verliesrekening en moet je via de Vennootschapsbelasting belasting betalen. En voor particulieren zijn cryptowinsten onderdeel van de Inkomstenbelasting en worden in Box 3 belast.
Situatie België?
In België gaat men in bijna alle gevallen uw cryptowinsten belasten als een zogenaamd ‘divers inkomen’, dit is aan 33%. Doe je niks anders meer dan beleggen in crypto, wordt het mogelijk beschouwd als jouw beroep en is er belasting aan 50% verschuldigd en sociale bijdragen, enz.
Belasting betalen?
De verleiding is natuurlijk heel groot om je cryptowinsten niet aan te geven. Maar helaas. Steeds meer bedrijven en landen maken afspraken met de Belastingdienst om gegevens uit te wisselen. Grote exchanges waarschuwen hun klanten daar actief voor.
Laten we de populaire Bitcoins weer als voorbeeld nemen. Allereerst zul je de Bitcoins natuurlijk moeten aankopen. Bitonic bv. het populairste bedrijf zal jouw aangekochte Bitcoins naar je digitale portemonnee (wallet address) sturen. En als dat gebeurt, kan de fiscus jouw altijd blijven volgen. Je Bitcoins naar een andere digitale wallet overmaken heeft dus geen zin. Het is niet voor niets blockchain technologie. Dit betekent dat alle transacties openbaar zijn en blijven.
Buitenland?
We zien dat de regels internationaal steeds strenger worden. Ook al parkeer jij je cryptocurrencies bij een buitenlandse exchange, het kan maar zo zijn dat de Belastingdienst erachter komt of het al weet. Voor de Belastingdienst maakt het niet uit of je nu een particulier bent of een bedrijf. Aan de Belastingdienst ontkom je niet.
Wij horen vaak: “Wat nu als ik naar een ander land verhuis of mijn bedrijf vestig in een ander land, is dat een oplossing?” Landen die eerst ‘crypto vriendelijk’ waren en soepel omgingen met de regels zijn dat allang niet meer. Het kan maar zo zijn dat landen al gegevens over je cryptowinsten delen met de Fiscus zonder dat jij het weet! En de internationale regels worden alleen maar strenger…
Onze oplossing Treedt uit de schaduw en ga gewoon leven in een land met een lage belastingdruk! Of wordt ‘digital nomad’. Contacteer ons voor meer advies!